Affärsidé, starta en muslimsk bank

Image är viktigtEnligt Koranen syndar man om man betalar ränta eller att ta ränta i betalning för lån. Av praktiska skäl struntar de flesta europeiska muslimer i den regeln men ett inte oväsentligt antal muslimer är regeln viktig. På grund av deras religion kan dessa personer inte låna pengar för att köpa t.ex. en bostad eller en bil. En grupp potentiella kunder som har ett problem med andra ord.

I England finns det en bank som löst detta. Genom en juridisk konstruktion där banken står som formell ägare har man kommit runt problemet. Konstruktionen är vanlig i muslimska länder och den engelska banken var först i Europa med detta. Svenska muslimer har sedan dess uppvaktat svenska storbanker för att förmå dem att lansera samma tjänst i Sverige. Dessa säger sig, på klassiskt oligopoliskt manér, att det är ”väldigt intressant”, att dom ”med spänning följer utvecklingen på området” och att det ”kanske kan bli aktuellt inom en snar framtid”. Givetvis utan att lyfta ett finger för att tillgodose den nya kundgruppens behov. Dags för en entreprenör att starta bank med andra ord.

Mitt förslag är att göra som Douglas Roos, entreprenören bakom Ladbrokes nordiska lansering, och agera ombud åt det engelska företaget. Skaffa licens för nordiska marknaden, sälja lån till muslimer och sedan låta engelsmännen sköta det praktiska långtidsarbetet. I dagsläget bor det ca 250 000 – 300 000 etniska muslimer i Sverige varav ca en tredjedel är medlemmar i svenska muslimska församlingen. Målgruppen är alltså tydlig och lätt att nå ut till. De religiösa organisationerna kommer förmodligen jobba väldigt hårt för att deras medlemmar ska bli kunder hos dig (och därmed följa föreskrifterna). När man fått upp en rejäl kundstock säljer man företaget till den engelska banken.

Muslimskt mastercardSamanfattning:
Tydlig lösning på ett problem. Pengar går att tjäna på att lösa problemet åt en kund. Det finns en kundmassa. Kunderna är lätta att identifiera. Kunderna är lätta att ta kontakt med. Kunderna söker idag aktivt efter just en sådan produkt. Produkten finns ej ännu på den svenska marknaden. Det finns aktörer du kan sammarbete med för att nå ut med din produkt (utan att ge dem en del av kakan). Tydliga exitmöjligheter. Det enda som återstår av affärsplanen är en lönsamhetskalkyl och budget. Efter avtal med engelsmännen är det bara att sätta igång med att sälja.

Har du muslimsk bakgrund, ekonomiutbildning och jobbar inom banksektorn (kanske inom finance) borde detta vara som att sparka in en öppen dörr. Jag föreslår uppstart planeringsarbete hösten 2008, formaliaarbete våren 2009, lansering hösten 2009 och exit någon gång mellan 2013 och 2015. Därefter champagnefest för att fira miljonerna. Bjud gärna mig. Jag gillar fester.

Mer läsning:
Helsingborgs dagblad: Skam att låna för muslimer
Realtid: Svenska banker fegar, mycket läsvärd.
Sesam: Folksam igen
Spiegel: Tysk bank hakar på trenden
Disruptive: Intervju med Douglas Roos angående Ladbrokes
Bonusläsning: Computer Sweden intervjuar Douglas Roos om spelmissbruk

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. Det låter onekligen som en intressant idé. Någon borde ha försökt sig på detta vid det här laget kan man tycka?

    En fråga bara, vad är en ”etnisk muslim”? 🙂 Muslimer är inte ett folkslag…

  2. Intressant hur du såg en sådan här affärsmöjlighet redan för 7 år sedan. Vet du något mer hur det har gått sedan dess. Att vi har amorterings fria lån känner jag till, men har inte läst något om räntefria lån eller några speciella tjänster för muslimer. Jag gillar idén och ska fundera vidare på hur man ska kunna ta fram specialinriktade tjänster till människor från andra kulturer. Ska försöka ta mig lite tid att läsa på mer om Islam och alla dess regler. Det måste finnas många saker man kan göra där alla tjänar på det…
    Kul inlägg och sammanställning av affärsidéer…

Leave a Comment.