Positionerbar nyckelknippa

Jag älskar att tänka ut nya affärsidéer. Eftersom min tid här på jorden är begränsad kommer jag aldrig att kunna förverkliga alla. Därför har jag beslutat att publicera dem här i förhoppningen att någon annan förverkligar dem (eller åtminstone diskuterar dem på fikarasten). Första affärsidén handlar om gammal teknik kombinerad på ett nytt sätt.

När jag råkar förlägga min mobil hittar jag den snabbt igen. Det tar dock betydligt längre tid att hitta mina nyckelknippa eller plånbok. Jag kan nämligen ringa till min mobil men jag kan inte ringa till nycklarna eller plånboken. Ännu. Jag vill kunna köpa en nyckelring med gsm-tekniken inbyggd. Man sätter i ett kontaktkort utan pengar. När man ringer till nummret tjuter nyckelringen precis som en mobil skulle göra. Om nycklarna inte ligger i soffan utan man tappat den någonstans på stan skulle man med hjälp av hjälp av gsm-positionering och en internetjänst kunna lokalisera ungefär var nycklarna befinner sig. Sen är det enkelt att gå runt på den platsen och ringa till nyckelknippan tills man hittar den. Om ringandet gör att någon annan hittar nyckelknippan lämnar dom in den till polisen och får en hittelön.

Det räcker med att nyckelringen har ringsignalsfunktion, simkort och ett batteri. Därmed får man ner storleken och förlänger batteritiden. Batteriet laddas med en mobilladdare av standardtyp. Alternativt att man som extrautrustning säljer en ”nyckelskål” som laddar nyckelringen om man lägger nyckelknippan i den (samma magnetfältsöverföringar som finns i vissa borrmaskiner från Bosch).

Det finns fler intäktsmöjligheter än att bara sälja själva prylen. Man kan sälja hittelönsabonemang. En slags försäkring som ger hög hittelön till den som finner dosan och lämnar över den till polisen. Eller så kan man ta betalt för gsm-lokaliseringstjänsten. Eller så kan man konstruera nyckelknippan så att den alltid svarar och lägger på när man ringer till den (eller att man måste knappa in en kod). Motiveringen mot kund är att nyckelringen då ringer konstant fram tills att man plockat upp den. Det egentliga syftet är att det ska kosta en ”påbörjad minut” att ringa till den. Sen gör man nyckelknippen bunden till ett telefonbolag (t.ex. telenor) och får provis på de påbörjade minuterna.

Som jag ser det är det bara en tidsfråga innan produkten finns ute på marknaden. Jag har sett personer gå omkring med nyckelringar som är större än vissa av dagens mobiltelefoner. Dagens mobiltelefoner har dessutom en massa onödiga funktioner som tar plats och batteritid (skärm, knappar, osv). Tekniken kommer att bli mindre och mindre (som alltid). Jag är övertygad om att man i framtiden kommer kunna köpa små klistermärken med samma funktionalitet. Då kommer man även att kunna ringa till sina kontokort, plånbok, pass och solglasögon, om vi nu fortfarande använder oss av sådana om 15 år.

Givetvis är publicerandet av affärsidéer inget jag har kommit på själv. Allt är som vanligt ogenerat snott från andra bra entreprenörsbloggar. Vill du få reda på vilka rekommenderar jag Disruptives samling med affärsidéer.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

21 kommentarer

 1. Kul att du skriver om dina Ideer Tore. Även om du inte själv hinner genomföra dem kanske du inspirerar någon annan!

  Gillar denna affärside. Den löser ett konkret problem och med ständigt fallande priser på elektronik kommer den ngn dag kosta 199 spänn att sälja!

  kruset är kanske att vid så låga priser är TB ganska lågt i kronor också!

 2. Vill ha! Har idag lagt min plånbok ngnstanns – vet inte var… Sa precis att jag ville ha en sån manick man använde förr: man visslar o manicken svarar… Men denna idé är mer spacad och användbar – kan ju hoppas att ngn vill utveckla produkten:)

 3. Tore, bra idé… i ett par år till. Du spånade själv på det lite granna ”om vi fortfarande använder av oss sådana om 15 år.” – jag tror inte att vi kommer använda nycklar, kreditkort och dylikt om 10 år ens om jag får som jag vill. Kanske till gamla saker, gamla bilar etc. Däremot tror jag att fingeravtryck i kombination med en kod kommer stå för vår inloggning i bankomater/kreditkortsterminaler, likaså för att gå in i ens vanliga hem / öppna ens bil. Mercedes har idag en handigenkänningsapparat som låter dig öppna din bil när du håller handen under handtaget. Innuti sitter en startknapp.

  Telefonoperatörerna tror jag är tveksam till att knyta upp en kostnad i form av ett abbonemang – kontantkort är en förlustaffär om man inte använder dem. Isåfall vill dom ha en högre startkostnad och det blir ju också ett problem.

  Så, idén är bra, men evolutionen tar ut problemet med saker man tappar bort – vi vill helt enkelt inte ha dem längre. 🙂 (Bara mina fem ören…)

 4. Christian, när man kan sälja den för 199 kan man säkert tillverka den för 9,90. Så TB borde inte vara ett problem 🙂

  Peter, jag håller med om att vi till slut kommer bortrationaliserat många saker. Även fast jag tror att det dröjer mer än 10 år. Men det gör inget, innan vi har bortrationaliserat alla nycklar och plånböcker kommer vi att ha uppfunnit andra prylar som vi kommer att ha problem att hålla reda på. I framtiden kommer hittegodsavdelningarna bli överfyllda av teleporteringstärningar, röntgenglasögon och osynlighetsmantlar. Det sistnämnda kommer verkligen att behöva någon form av fiffig spårningsanordning 🙂
  Det du skriver om telefonoperatörernas ovilja till kontantkortsvarianten är nog lite värre hinder. Men det går nog att lösa.

 5. Hej Stålkonstruktioner till industrilokaler, nej, det skulle inte kännas surt. Igår letade jag efter mina nycklar i 7 minuter. Hittade dem i mina löparskor. Förstår fortfarande inte hur de hamnade där. Den som utvecklar produkten kommer att göra mitt liv bättre och förtjänar alltså alla pengarna 🙂

 6. Gillar idén, har länge tänkt på att utveckla en liknande produkt… Nu när vi har uf i skolan så funderar jag på att ta chansen!

  Vad säger ni om att man skulle skicka signalerna genom blåtand istället? borde ju bli billigare och enklare ( plus att man slipper allt man behöver ifrån telefonoperatörerna!)för oss ifall man använder sig utav det.

 7. Oj, ursäkta. kanske ska förklara vad uf är…

  Ungdomsföretagande då man får chansen att starta upp ett företag där man ska sälja och köpa in varor !

 8. Haha, finns tydligen fler än jag som tänkt den här idén. Första gången jag tappade bort nycklarna och därför också missade en viktig match kom jag att tänka på att de borde kunna gå att ringa nycklarna alternativt smsa dom så de börjar låta.

  Lyckas jag och mina kollegor som de är tänkt så kommer denna produkt finnas ute på marknaden inom kort.

  Till Markus // Mitt tips till dig, och de är inte för att få bort en konkurrent till oss, är att försöka komma på nått annat. 1 år som UF pågår är alldeles för lite för att hinna utveckla denna produkt. Vi försökte faktiskt själv några veckor medans vi gick UF, men avslutade ganska snabbt då vi insåg att de helt enkelt blev för svårt. Men känner du att du har kontakterna och framförallt kunnandet så önskar jag dig lycka till såklart.

 9. Pontus, borttappade nycklar kan orsaka stora problem. Spännande att ni håller på att kolla om idén går att genomföra.
  Kostar det under 500 kronor köper jag direkt. Behöver ni ta mer betalt får ni gärna träna era försäljningsmetoder på mig 🙂

 10. Tjena igen,

  Kan berätta lite fakta om hur utvecklingen av denna produkt har gått. Har nämligen lite siffror att pressentera ifall någon känner sig intresserad.

  Det är nämligen såhär att jag och 2 kompisar jobbade hela hösten med att försöka få fram denna produkt. Den sista oktober kom bakslaget som gjorde att vi lade ner projektet. Det är nämligen så här det ligger till:

  I en sån här nyckelring behövs en mottagare (antenn, inbyggd), högtalare (för att den ska ge ifrån sig ljud), batteri (Måste ha lång batteritid) och en gsm/3G-modul. Förutom detta krävs en kretskort som styr upp alla funktioner så de reagerar tillsammans på rätt sätt. (Med reservation att jag av misstag glömt att räkna upp någon del)

  Som ni hör är det inte världens mest avancerade grej att skapa. Problemet kom istället efter en marknadsundersökning. 197,50kr var Sveriges befolkning redo att betala för denna produkt. Helt okej pris då vi hade räknat med 200kr som försäljningspris. MEN, och det här är ett stort MEN, vi hade gjort misstaget inte kolla upp alla delars priser innan marknadsundersökningen. Kretskort, batteri, högtalare och hölje (skalet) kostade inte många kronor, därför antog vi att kostnaden skulle hamna ganska lågt per styck och gick därför ut och undersökte marknaden INNAN vi kollat priset på GSM-modulen (Den som simkortet sitter i). 3G-modulen var mycket dyrare än GSM-modulen och därför skrotade vi den idéen direkt. Istället satsade vi på den mindre avancerade GSM-modulen. Efter att ha dammsugit marknaden hittade vi ett lägstapris på 500kr för denna del.

  Tillverkningskostnaderna för en nyckelring i lagom storlek, som man dessutom kan ringa, uppgick därför till strax under 600 kr/st. Med tanke på att konsumenterna var beredda att betala cirka 200 kr som max, så beslutade vi för att lägga ner projektet.

  p.s Många mindre företag i telecom-branshen är väldigt angelägen om att få tag i billigare GSM-moduler. Så om någon av er mot all förmodan lyckas hita billigare priser på dessa så skulle det vara en bra affärsidé att förmedla dessa kontakter mot en summa…

  / Pontus

 11. Hej Pontus! Vad kul att du har undersökt saken närmare; jag tror dock att det går att hitta GSM-kretsar för mindre än 600SEK. Du får ju hela telefoner med displayer och hela kitet för en betydligt lägre summa (även utan subventioner). Måste gå =)

 12. Hej glada innovatörer,

  Jag har gjort hela resan runt det här konceptet och utvärderat och testat alla tänkbara tekniker för ändamålet. Billiga GSM moduler kan som bäst köpas för runt 200kr, stora mobil-tillverkare kan dock med sina avtal och gigantiska volymer får ner priset under 50kr, men det hindrar andra från att bygga billiga telefoner. Hur som helst blir det aldrig billigt nog.

  GSM, GPS och Bluetooth löser tyvärr inte heller problemet, och absolut inte till ett attrativt slutpris. Resultatet blev istället RFID-teknik och ett annat sätt att lösa problemet. Så länge man vet ungefär var nycklarna är (inom 40 meters räckvidd) så fungerar min produkt utmärtk! Se http://www.keyseeker.se

  Tappar du ofta dina nycklar utomhus skulle jag nog kombinera KeySeeker med en stöldbricka som upphittare kan posta på brevlådan.

 13. Vill också ha!
  Min mamma tappade sina nycklar i skogen i går när hon plockade kantareller. Och det är andra gången.
  Så jag skulle definitivt köpa en!

Leave a Comment.