Personalutveckling med sjukt bra ROI – Blinkist

Det är viktigt att utveckla sin personal, få dem att växa. När bra personal känner att de stagnerar blir de uttråkade och letar sig vidare. Personalutveckling är viktig men också svårt. Det går inte att sätta viktig personal i skolbänken och endagarskurser brukar vara dyra. För några månader sedan kom vi dock på en variant som har visat sig väldigt bra.

Blinkist-recension

Blinkist är en tjänst som sammanfattar böcker. De plockar de viktigaste bitarna och kortar ner varje bok till en 8-10 minuter lång ljudfil. Perfekt att lyssna på under morgonpromenaden. Tjänsten kostar 6,67 euro per månad och då får man tillgång till alla sammanfattningar.

Finns även på tyska.

Finns även på tyska.

En bok i veckan – med diskussion

De som varit med i vårt experiment har vi delat in i par. Varje par plockar en bok i veckan och lyssnar på sammanfattningen. Sen diskuterar de den över lunch. Som en liten bokcirkel med enbart två personer. En person kan vara med i flera par. Jag själv är med i två. Diskussionsbiten är viktig. Det ser till att folk verkligen lyssnar på böckerna. Det befäster kunskapen när du måste diskutera den. Du märker också att din kollega upptäckte saker i boken som du själv kanske missade.

Ersätter inte vanliga böcker

Givetvis går det inte att sammanfatta allt i en bok på 10 minuter. Mycket faller bort. Vill du lära dig saker grundligt så bör du läsa hela böcker. Jag gjorde en jämförelse och lyssnade på sammanfattningar av några böcker jag redan läst. Det var mycket som inte var med. Blinkist lyckas kanske få med 25-40% av det viktiga i en bok. Men till 1% av insatsen. Paretoprincipen säger ”80% med 20% insats”. Här har du 30% utfall med 1% insats vilket måste ses som väldigt bra.

show-me-the-ROI

En lärdom i veckan – sjukt bra ROI

Tänk dig vinsten om din personal kunde lära sig en bra lärdom i veckan. En bra teori som hjälper dem att bli 1% bättre på sitt arbete. Över ett år är det 53 lärdomar – som alla har förbättrat din verksamhet. Det är ganska bra ROI på 6,67 EUR.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

Leave a Comment.