Hur många svenskar det bor på Malta

Det bor mellan 1300 och 2000 svenskar på Malta. Att få en exakt siffra är svår då folk som flyttar in och ut ur landet inte är så noga med att göra adressändring och rapportera till myndigheterna.

Officiell statistik från Jobsplus

Varje person som jobbar på Malta måste registreras hos Jobsplus. Deras officiella siffra säger 1200-1300 svenskar anställda på Malta. Att det skulle finnas ett mörkertal av svartarbete är föga troligt då svartarbete visserligen är vanligt på ön men då inom sektorer där svenskar inte arbetar (hotellpersonal, servitriser, städare etc). Av de som är registrerade är det också flera som inte är heltid bofasta på ön utan stationerade på andra ställen (Thailand, Marbella, Costa Rica etc). Så siffran kan vara lägre.

Ovanpå det kan du lägga 100-150 pensionärer som är skrivna på ön. Bland dessa är bofastheten ännu lägre då pensionärer gärna reser.

”Men jag har hört att det bor 5 000 – 10 000 svenskar på ön”

Det finns en seglivad myt om att det ska bo betydligt fler svenskar på ön. Så många som 10 000 stycken. Detta är dock bara en myt. Min god vän Oskar förklarade saken så här när frågan ställdes på Maltasvenskar-gruppen på facebook:

”Jag hörde också siffran 5000 för 10 år sen, men ingen någonsin har lyckats hänvisa till någon form av källa.

Antalet svenskar på Malta skulle jag säga är MaltaSvenskars mest seglivade myt.

Det jobbar ca 43000 utlänningar på Malta (finns säkert visst mörkertal av svartarbete) vilket är 10% av befolkning som ligger på ca 450000.

All statistik pekar på att det finns många Svenskar, men vi är absolut inte flest av inflyttade nationaliteter.

Här finns en annan källa, där hamnar vi på 14:e plats. https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Malta

Av ren nyfikenhet, hur förklarar du att officiella siffror från 2008 säger ca 300-400, om faktiska talet är 5000? Är det folk som jobbar svart? Pensionärer?

Om vi extrapolerar datan, betyder det att det bor 15000-20000 svenskar på Malta nu? Strax under 50% av alla utlänningar? Eller är all statistik fel? Och det bor ca 200000 utlänningar här? Och vi utgör ca 30% av Maltas totala befolkning?

Tror helt enkelt ”5000 svenskar på Malta” är en skröna som uppkom 2001 (när det bodde 50 svenskar på ön) över en öl på Black Gold ‍♂️”

”Men jag hör ju Svenska överallt”

Bor du i Sliema/St Julians kommer du höra svenska ofta. Men det är för att det är där alla svenskar bor. Dessutom måste du räkna in alla turister som rör sig i det området också. Det innebär dock inte att det är fler som bor i landet.

Det bor 1300-2000 svenskar på Malta

Och det är snällt räknat.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

Leave a Comment.