Ha alltid gott om tejp hemma

tejpNär vi tryckte tröjor använde vi stora mängder tejp. Standardramarna som följde med maskinerna fungerade bara för standardtröjor. Med hjälp av lite några uppskurna musmattor och tejp kunde vi dock trycka på alla sorters tröjor och tygbitar. Tejp är ett underbart universalverktyg som löser de flesta problem. Ett producerande företag blir lätt beroende av att det alltid finns tejp tillgängligt. En dag tog tejpen slut. Vi kunde inte utföra vissa sysslor och produktionen stod still. De anställda fick övergå till att städa lokalen tills jag hunnit tillbaka från Clas Ohlson med fler rullar.

Det jag lärde mig var att det finns kritiska produkter i produktionskedjan. Produkter som kan verka obetydliga men som kan stanna upp hela produktionen om man inte har dem på hyllan. Dessa produkter är ofta billiga att köpa in och ha på lager. Kanske är det därför jag gjorde nybörjarfelet att inte göra det. Att lägga upp tejp för två tusen kronor på bandet på ica kändes lite konstigt första gången. Efter ett tag släppte dock den känslan. Istället log jag åt damen i kassan och sa ”det blir många julklappar i år”. Vilket var sant. Vi sålde ju många julklappar.

Alternativ titel till inlägget kunde vara: ”Snåla inte in på kritiska produkter”. När vi efter två år la ut produktionen på ett annat tryckeri tittade jag in i deras förråd. Där fanns tre stora kartonger med tejprullar av olika sorter. Dom hade varit i branschen länge och visste vad man inte skulle snåla på. Tejp.

Länkar: Wikipedia om den civiliserade världens bästa universalverktyg, silvertejp, amerikanska silvertejpsklubben samt en bild på intejpad kille.

Läs vidare: Välj produkter som går att ersätta ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

3 kommentarer

  1. Martin, helt klart. Pennor behöver man ha hemma. Är man i tryckbranschen och går på den årliga expomässan (mässan för ”gratisprylar att dela ut på mässor”) har man dock gott om pennor. Så det var aldrig några problem för oss 🙂

Leave a Comment.