Gör det lätt att göra rätt

Efter att jag insett vikten av att hålla rent vid tryckplatsen försökte jag få mina anställda att bli mästare på prydlighet. Med andra ord tjatade jag på dom att slänga allt skräp direkt. Trots det växte högarna med mjukplast, tejpbitar och papperslappar kring tryckutrustningen. Jag förstod inte varför det skulle vara så svårt eller varför dom struntade i vad jag sa. Så blev det dags för lön för Sveriges arbetare vilket alltid ledde till ökad försäljning hos oss. Vi hamnade lite efter och jag fick rycka in och trycka helg, något jag inte hade gjort på ett tag. Efter en timme vid tryckmaskinen insåg jag varför mina anställda inte gjorde som jag ville. Det var ju skitjobbigt att efter varje tryckt tröja samla ihop skräp, gå bort till papperskorgen och sen återvända till maskinen. Ett avbrott i arbetsrytmen som dessutom försvårade att hålla tempot uppe. Jag upptäckte att jag fuskade precis lika mycket som mina anställda.

Genast skapade jag ett gäng stora papperskorgar av några kartonger och placerade minst en vid varje arbetsplats. Det fungerade. Efter den helgen var ytorna kring tryckeriutrustningen för alltid fria från skräp.

Det jag lärde mig var att man måste göra det lätt för sina anställda (och sig själv) att göra rätt. Man ska inte underskatta folks smidighet och bekvämlighet. Är något jobbigt att utföra minskar sannolikheten att det blir utfört. Gör det därför lätt att göra rätt.

Bilden har jag snattat från Elin Nordéns blogg.

Läs vidare: Färre arbetsmoment innebär färre fel ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

Leave a Comment.