Om anlita konsult, sätt alltid tak på löpande kostnader

Ett takEtt år anlitade jag ett företag för att sköta bokföringen. När dom gjort halva bokföringen och fakturerade fick jag en smärre chock. Dom hade arbetat enormt många timmar och ville ha 40 000 kronor. Efter lite tjat fick jag ner kostnaden till 30 000 men det var fortfarande en stor summa pengar. Deras förklaring var att bokföringspärmarna jag lämnat över var i dålig ordning, vilket tyvärr var sant. Det fick till följd att bokföringskonsulten var tvungen att lägga många timmar enbart på att sortera papper. Ett arbete som skulle gått betydligt snabbare och billigare om det hade utförts av någon av mina anställda istället. Bokföringskonsulten hade inget emot att sortera papper eftersom hon ändå fick betalt för att göra det. Därför jobbade hon på utan att varna mig om att mitt slarv innebar mer arbete för henne. Det fick jag reda på först när fakturan kom.

Det jag lärde mig var att alltid sätta ett tak ifall du anlitar någon som tar betalt per timme. Jag lärde mig också att taket fyller två funktioner. Dels får du bättre kontroll över dina kostnader. Dels ger det konsulten kunskap om vad din budget är. Ifall hon inte kan göra det du begär inom den budgeten kommer hon att säga till och ni kan sen tillsammans komma fram till en alternativ lösning. I mitt fall hade den alternativa lösningen bestått i att jag sorterade mina papper innan jag lämnade över dem till konsulten. Hade jag bara yttrat orden ”tak 10 000 kr” innan arbetet satte igång hade jag visserligen fått sortera papper själv men även sparat 20 000 kr. Det är mycket pengar för tre små ord.

Vikten av att ha ordning på sina papper kommer jag att skriva om senare.

Mer läsning: Backendmedia tycker att man inte ska ta betalt per timme. Tråd på startaeget.se om vad som är rimligt att betala för bokföring.

Läs vidare: Håll produktionsytor rena från skräp ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.