Lova inte något som du är beroende av tredje part för att hålla

Kanske förklaringenLeveranstid är en viktig faktor för köpare när de väljer leverantör. Vi fick ofta frågan ”vi måste ha tröjorna imorrn, kan ni greja det?” De gånger vi hade tillräckligt många av rätt sorts tröja på lager var det inga problem att trycka och skicka iväg dem samma dag. När vi hade sådan tur brukade jag lova leverans nästa dag för att få sälja. Något jag inte tänkte på då var att vi var beroende av företaget Posten AB för att kunna uppfylla det löftet. Att logistikleverantör Posten AB inte lovar leverans nästa dag på vanliga brev visste jag om. I princip garanterar de inte leverans alls förutom på försändelser med kollinummer (rekommenderade brev och paket). Därför skickade vi alltid viktiga försändelser på det sättet. Sista gången jag gav löftet ”vi lovar leverans nästa dag” betalade vi dessutom en extra avgift för att Posten skulle leverera paketet innan 11:00. Trots det lyckades dom slarva bort hela föresändelsen och kunden fick alltså inte paketet i tid. Eftersom jag lovat att kunden skulle ha tröjorna i tid blev han givetvis väldigt upprörd och vägrade att betala. Av Posten fick jag visserligen ersättning för att paketet blev försenat men det räckte knappast till att ersätta vad tröjorna kostat att trycka. Att kräva mer pengar av Posten är tyvärr som att kräva pengar av en vägg.

Det jag lärde mig av detta var att man ska aldrig lova någonting som man är beroende av en tredje part för att kunna hålla. Efter det lovade vi istället ”utleverans samma dag” och att det sedan ”är upp till posten, men dom brukar ju sköta sig”. Posten slarvade givetvis bort paket även i fortsättningen men då slapp vi drabbas av kundens ilska och fick alltid betalt. Vi hade ju uppfyllt det vi lovade.

Läs mer: Postbox, en permanent lösning på adresseringsproblemet ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

1 kommentarer

Leave a Comment.