Det måste svida för att du ska fatta

Jag har plöjt igenom massor av litteratur om hur man blir en bättre företagare/marknadsförare/chef/ekonom/säljare/rekryterare och allt annat man behöver vara för att driva ett företag. Jag har också ökat mängden tillgänglig litteratur genom att skriva en bok i ämnet själv. Men jag gör fortfarande fel. Varje vecka slår jag tån i något stort och det gör ont. Trots att jag läst i en bok, förmodligen skriven av en känd VC-människa från Silicon Valley, att man ska undvika vissa saker är jag ändå där och testar. Och jag förlorar pengar när det (givetvis) inte fungerar. Böcker i all ära men det går inte att komma ihåg allt man läst. Jag kan knappt komma ihåg allt jag skrivit.

arnold-fail

Jag testar därför mycket. På ett område gick det så långt att jag skrev ett PM till mig själv: ”Ödsla inte tid på att testa sådant som andra tydligt testat och kan klargöra för varför det inte fungerar. Fokusera på att testa sådant där utfallet fortfarande är oklart”. Jag skrev PM’et efter att jag slängt bort 3500 kronor och en helgs ”fritidsarbete” på att komma fram till något som gick att läsa sig till i alla nybörjar-guider. Tiden hade varit bättre investerad om jag hade testat något där ”experterna” fortfarande var oense om det fungerade eller inte. Att inse detta kostade 3500 kr och en helg.

En utförlig teoretisk beskrivning, skriven av en läkare, är inte tillräcklig för att du ska förstå vad som är ”smärta”. Du måste själv slå tån i ett bordsben, trampa på en legobit eller vakna upp ”dagen efter”. Bara på så sätt förstår du vad som gör ont och hur det kan göra ont på olika sätt. Enbart tidigare upplevelser kommer få dig att städa undan legobitar och köra varannan vatten. Du måste bränna dig på elden. Det måste svida för att du ska fatta.

Det här innebär att du måste göra en massa saker hela tiden. Var inte rädd för att göra fel. Att göra fel är bra. Alla pengar du förlorar på att göra fel ska du betrakta som läropengar. Väldigt få entreprenörer gör en miljard-exit vid 25 års ålder. De flesta tjänar de stora pengarna långt senare (och vissa familjer först i generation 2 eller 3). Företagande är ett maratonlopp och ju mer du lär dig under färden desto snabbare och längre kan du springa.

Så sätt igång och testa grejer. Spring ut på fältet och testa en kullerbytta. Det är både lärorikt och kul.

Lycka till!

 

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.