10 julklappstips åt entreprenören

Mindre än vecka kvar till jul. Det är dags att belöna dina entreprenöriella vänner med en trevlig julklapp. För att underlätta ditt beslutsfattande har jag sammanställt denna lista.

Här kommer 10 julklappstips till entreprenören. Köpes åt sig själv eller till en kollega.

1. Fokus på beställning

focusatwill

Om det är något entreprenören behöver så är det fokus. Tjänsten Focus At Will använder vetenskapligt utvald musik för att få dig att fokusera snabbare och bättre. Jag har testat och det fungerar förvånansvärt bra. Ge bort ett år fokus för bara 45 dollar.

2. Mark Zuckerbergs klassiska gråa T-shirt

zuckerberg-t-shirt

Som entreprenör behöver du ta många beslut varje dag. Det är ditt jobb. Mark Zuckerberg har därför valt att reducera sina privata beslut så mycket som möjligt. Han har därför samma grå t-shirt varje dag.

zuckerberg-t-shirt

Den episka tröjan går att köpa här.

3. Bok: The Hard Things About Hard Things – Ben Horowitz

The Hard Things About Hard Things

Ben Horowitz, IT-miljardär och investerare, delar i den boken med sig av dyrköpta erfarenheter. Om du har en entreprenöriell vän vars företag expanderar kraftigt är denna bok en given julklapp.

4. En brevkniv

brevkniv-svard

Man sprättar aldrig så mycket brev som när man driver ett eget företag. Utan hjälpmedel kommer papper från Skatteverket, Bolagsverket och Televerket snart förstöra entreprenörens pekfinger. Låt entreprenören sprätta med stil och skaffa en brevkniv formad som ett svärd.

Kan också användas för att sätta skräck i byråkrater.

5. Bok: From Zero to One – Peter Thiel

Zero-to-One

Paypal-grundaren Peter Thiel delar med sig av sina erfarenheter, strategier och tankar om framtiden. Boken är lite mer filosofisk än Ben Horowitz bok, vilket ger utrymme för diskussion.

Ge den till en vän och köp ett exemplar själv. Diskutera den sedan med varandra i januari.

6. Sov var som helst med Tempur sovmask

tempur-sovmask

En entreprenör behöver sömn. Något som kan vara svårt att kombinera med tidiga morgnar på Arlanda och hotellvistelser. Utrustad med en sovmask och ett par öronproppar kan man dock sova på de flesta platser.

Sovmaskarnas Rolls Royce kommer från Tempur och är värt varenda öre.

7. Bok: The Happiness Advantage – Shawn Achor

Happiness_Advantage_Shawn-Achor

Om min bok inte förändrar liv så gör den här det garanterat. Jag läste den för två år sedan och mitt liv har varit betydligt lyckligare sedan dess. Den handlar om det senaste inom psykologi: Lycklighetsforskning. Boken innehåller framförallt två viktiga saker.

  1. Fördelarna med att vara lycklig.
  2. Hur du blir lycklig.

Att ge bort denna bok är som att ge bort ett framtida liv av lycka. Svårt att misslyckas med en sådan present.

8. Moleskine anteckningsblock

Moleskin

Entreprenörer behöver skriva ner saker. Att ha snabb tillgång till anteckningsblock och penna kan rädda idéer från glömska, rädda nätter från att bli sömnlösa grubblerier och kan underlätta när man ska förklara saker över en fika. Kort sagt: Entreprenörer behöver anteckningsblock.

Moleskine är lyxens anteckningsblock. Visserligen overkill för en bootstrappande entreprenör (som bör lägga pengarna på annat) men att ge bort något annat i julklapp är snålt. Går att köpa typ var som helst.

9.Säsong 1 av The Apprentice på DVD

The_Apprentice

Idag finns det många bra serier med affärsmannaskap i fokus men det hela började med klassikern The Apprentice. Köp denna och se den tillsammans. Dröm er tillbaka till tiden före amerikanska bostadsbubblor och roa er sen med att läsa på internet hur det gick för deltagarna efteråt.

10. Bok: Sagor från Verkligheten – Tore Friskopp

Sagor Från Verkligheten

Givetvis måste jag pusha min bok i samma lista som superbra böcker. Associationsmarknadsföring när den är som skamlösast. 🙂 Inte på samma nivå som tidigare nämnda böcker men de flesta som köpt den verkar ha gillat den. Dessutom kan du ge lite storytelling med presenten. Berätta att du läser bloggen som boken är baserad på (och att du därmed är lite extra cool).

Köp boken här för 199 kr (inkl. frakt). 

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

  1. Tjena,
    vilken trevlig lista du har fått till. Tack för några nya boktips. Jag har inte hört talas om någon av böckerna tidigare. Har varit lite torka på den fronten på senaste tiden, så tack så mycket.
    Bra tips på andra julklappar med. Hann inte se din blogg i tid bara inför julen…

    // Anders

Leave a Comment.