Ni vet inte hur bra ni har det

På ett tåg i Italien träffade jag en spansk kvinna som bodde i Milano. Jag frågade henne hur det var och och hon svarade ”Jag hatar det. Enda anledningen till att jag bor här är för att det inte finns några jobb i Spanien. Jag har inget val”.

Spanien

På flyget från Malta till Amsterdam träffade jag en kroatisk kvinna. Jag frågade hur det var i Kroatien och hon svarade ”det finns inga jobb, alla försöker flytta därifrån. Jag försöker också.”

Jag har också rest mycket i Ukraina, ett fantastiskt vackert land, som folk vill lämna för att det inte finns jobb. Nästan alla jag pratar med frågar mig om kostnadsläget i Sverige och hur man gör för att flytta dit.

Europa har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Unga väljer mellan arbetslöshet och att bosätta sig på platser de inte vill bo, långt från sina familjer och vänner.

Ett land har klarat sig undan detta. Sveriges har haft ekonomiskt skickliga politiska ledare, Alliansen, som klarat av att ta tuffa beslut för att rädda landets ekonomi.

Alliansens politik har:

  • Fått fler i arbete
  • Minskat statsskulden
  • Ökat statens tillgångar
  • Ökat skatteintäkterna
  • Minskat skattebördan på hushållen och därmed ökat mängden pengar i medborgarnas plånböcker.
  • Drastiskt minskat en stor svart sektor och skapat vita jobb.

Och de har gjort det under en period av stora internationella kriser. De har alltså lyckats trots motvind.

Internationellt betraktas landets ledare som enormt skickliga. Genom att våga genomföra ekonomiska reformer har de lyckats skapa välstånd då andra länder misslyckats.

Sverige går till val på söndag. Ett val som de ekonomiskt skickliga reform-inriktade politikerna verkar förlora. Och ingen kan förklara varför. Allra minst jag.

val-i-sverige

Svenskar har ett internationellt rykte om sig att vara pragmatiska och intelligenta. På söndag kanske den synen måste omprövas.

Jag kan förstå marginalväljarna som röstar på kommunister och flum-feminister.. För dem är det viktigare att sjukvården är icke vinstdrivande än att den fungerar. De är viktigare för dem att Sverige har en proffsliga i hockey för kvinnor än att landets unga har jobb. Jag förstår sådana människor. De kommer alltid att finnas. Under parollen ”Rösta med hjärtat” väljer de att inte rösta med hjärnan.

Men jag har svårt att förstå svenskar som faktiskt använder hjärnan när de ska rösta. Jag har väldigt svårt att förklara för mina vänner utomlands varför dessa svenskar väljer att rösta fram ett vänsteralternativ vi inte ens vet hur det kommer se ut.

Alliansen är ett beprövat kort med konkreta lösningar på landets utmaningar. Lösningar vi har sett fungerar. Lösningar som har gjort att Sverige har en stark ekonomi trots internationella kriser.

Trots det verkar Alliansen förlora valet. Vad det blir istället är det ingen som vet.

Den enda förklaringen jag kan ge är följande:

Kära Sverige. Ni vet inte hur bra ni har det.

 

Mer läsning:
Gefle Dagblad: Krögarna: Uppsägningar väntar om momsen höjs.
Twitter: En himla massa statistik från SCB.
Sveriges Radio: HUI: Höjda arbetsgivaravgifter slår mot unga.
Utlandet: Elections in Sweden Could Destroy 20 Years of Progress.
Expressen ledare: Varning för innehållet i Vänsterns partiprogram.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

5 kommentarer

  1. Ett välskrivet inlägg. Med facit i hand så fick vi en flumregering. Nu är det bara att bita ihop och göra det bästa av saken. Stämmer det att statens skatteintäkter ökade under de två mandatperioderna?

Leave a Comment.