Don’t believe everything you think

Don't believe everything you thinkFörfattaren Thomas Kida är professor och undervisar i beslutsteori. Han har samlat en massa forskning och skrivit en bok om fel vi gör när vi tänker. Och det är en himla massa fel vi gör.

Felen har han delat in i sex huvudgrupper.

  1. Vi föredrar historier före statistik
  2. Vi försöker bekräfta och aldrig ifrågasätta våra idéer
  3. Vi tror sällan på slumpens inverkan
  4. Ibland missuppfattar våra sinnen omvärlden
  5. Vi förenklar vårt tänkande för mycket
  6. Vi har felbara minnen

Boken är extremt intressant. Varje sida innehåller massor av intressant forskning man inte hade någon aning om. Efter man läst boken ifrågasätter man det mesta man själv trodde innan.

Sista kategoring, att vi har felbara minnen, handlar om hur våra minnen förändras över tiden. Det du tror att du minns behöver inte vara vad som faktiskt inträffade. Våra minnen omformas i hjärnan. Våra hjärnor märker dock ingen skillnad på ”minnen som är korrekta” och ”minnen som är omformade”. Vi tror därför, felaktigt, att våra omformade minnen är en korrekt beskrivning av vad som faktiskt hänt.

I en forskningsstudie intervjuade man personer några dagar efter Challengerolyckan. De fick berätta var de befann sig och vad de gjorde när de hörde talas om olyckan. Samtalen spelades in. De fick också svara på frågan hur pass säkra de var på vad de mindes.

Några år senare intervjuade man personerna igen. Åter igen fick de berätta var de befann sig och vad de hade gjort när de fick höra talas om olyckan. Åter igen fick de svara på frågan hur pass säkra de var på sina minnen.

Väldigt många personer hade ändrat sina berättelser. De flesta innehöll mindre förändringar men flera hade ändrats helt och hållet. Hur pass säkra intervjuobjekten var på att de mindes rätt hade också ändrats. Nästan alla hade blivit mer säkra. Detta trots att minnena uppenbarligen hade förändrats.

Slutsatsen är att man kan inte alltid lita på sina minnen. Minnen förändras utan att vi märker det.

Boken tar också upp:

  • Hur man tänker som en vetenskapsman
  • Varför man inte ska lita på vittnen i rättegångar
  • Hur våra beslut påverkas av andra
  • Varför börsanalys är lika trovärdigt som astrologi

Boken är lättläst och rolig samtidigt som den har referenser till allting. Källhänvisningarna är 39 sidor lång vilket säger en del om underlaget.

Om du ska läsa två böcker i år ska denna vara ena. Den andra kommer jag att tipsa om senare 🙂

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

9 kommentarer

  1. Verkar vara ett bra tips, tack!

    En bok på ungefär samma tema som verkligen kan rekommenderas är Predictably Irrational av Dan Ariely.

  2. Det låter som en bok helt i min smak så den åker direkt in på min läslista, stort tack. Ser fram emot att få höra om den andra boken. 🙂

Leave a Comment.