Två år gammalt mål är nu uppnått

När mitt företag gick i konkurs för lite mer än två år sedan satte jag upp ett nytt mål, att ta examen. Innan jag startade mitt företag hade jag läst halva utbildningen Industriell Ekonomi i Linköping och kuggat nästan hälften av kurserna. Målet fick bli att bli färdig med utbildningen på effektiv tid 4,5 år. Dvs ta ut examen sista januari 2010.

Diplom

Eftersom jag kuggat många kurser hade jag förverkat min rätt att få studiestöd (man får max kugga 30% eller nått sånt). Jag betraktade därmed målet som tillräckligt ambitiöst.

För att få rätt till studiestöd började jag att riva av omtentor samt tenta av 30 poäng juridik (två grundkurser 15hp/st). Samtidigt fortsatte jag exakt där jag hade slutat tre år tidigare (mitt i utbildningen). Eftersom jag hade satt upp målet att ta examen var det enkelt att undvika aktiviteter som tidigare stört mig i studierna. Studentengagemang, fester och nya affärsidéer prioriterade jag bort. Det uppsatta målet, examen, var viktigare.

Eftersom jag hade en lång lista med ofärdiga kurser var jag tvungen att ha högre takt än normal studietakt. Jag registrerade mig på maxantalet kurser och prioriterade bort föreläsningar som inte gav något. Jag använde alla omtentaperioder effektivt och betraktade sommar, påsklov och jul som studietid.

Under höstern 2009 gjordes examensarbetet och nionde mars skrev jag sista tentan. I måndags, 22 mars 2010, fyllde jag i blanketten och lämnade in alla papper. Målet, att bli klar med min examen. Var därmed uppnått.

Jag missade min deadline med två månader vilket berodde på en felplanering. Sista tentan (Matematisk statistik fortsättningskurs) trodde jag gick även i Januari. Det är dock inget jag hänger läpp över, syftet med en deadline var att pressa mig att bli klar.

Det jag lärde mig av detta är vikten av att sätta upp mål. Utan målet hade det kanske inte gått lika bra. Jag har därför satt upp ett nytt mål med mitt liv. Det kommer ni att få läsa om i ett senare blogginlägg.

Mer läsning om andra entreprenörers mål: Martin Zimmerman om sina mål 2010 och Björn Anderssons planer för 2010, Anders Bards mål för 2010 och bokslut för 2009. Slutligen Innovatören Stefans ambitiösa mål för 2010.

När byråkratins kvarnar malt klart och jag fått mitt diplom ska det firas lite extra.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

7 kommentarer

 1. Grattis till uppnått mål! Inte dåligt.

  Uppsatta mål är inte värt nånting om man inte lyckas uppfylla dem, kommer man en bit på vägen är det ok, men det känns såklart än bättre när man kan visa att målet är uppfyllt och man klarat av det man föresatt sig.

  Än en gång, grattis!

 2. Grattis Tore, kul att höra när andras mål lyckas.

  Har själv ett liknande problem med studieersättning då jag påbörjade två grundkurser 2008 och aldrig slutförde dem, vilket resulterade i att jag har kuggat mer än 30%. Efter att ha läst detta inlägget tog jag tag i det och kontaktade den ena skolan för att höra om jag kan tenta om den ena kursen. Förhoppningsvis så löser det sig då kursen i sig inte var särskilt svår.

  Nu när utbildningen är klar så misstänker jag att det blir en hel del fritid. Sugen på att sia om kommande projekt?

 3. Grattis till examen! Hoppas att du gör många roliga saker i ditt nya företagande och bloggar om dem. 🙂

Leave a Comment.