Alla kan beskriva den perfekta chefen

De personer som har mest kunskap om hur en bra chef ska vara är de personer som aldrig har varit chef själva. Deras beskrivning av ”världens bästa chef” är egentligen en beskrivning av hur dom vill att deras egen chef ska vara.

På en förfest beskrev en dam för mig att den bästa chefen satte den anställdes behov i första rummet och inte företagets resultat. Det kanske hade varit den bästa chefen för henne, men knappast bäste chefen för företaget (det vill säga hur du bör vara som chef). Utan ett bra resultat försvinner ju företaget och den anställde blir utan jobb. Jag fick betydligt bättre råd om chefskap av äldre företagare med 20 år bakom sig som chef än jag fick av mina jämnåriga kamrater som pluggade. De äldre företagarna kunde tipsa mig om hur man fixade bra resultat samtidigt som de anställda trivdes. Det jag lärde mig av detta var att alltid bedöma källan. Lyssna gärna på andras råd om chefskap, men sortera bland tipsen.

Jag lärde mig också att vänta med att sortera tills jag kommit hem och var ensam. Att i salongsberusat tillstånd ifrågasätta någons chef-tips direkt på fredagens förfest visade sig nämligen vara ett utmärkt sätt att få folk att tycka illa om en. Damen som beskrev sin favoritchef för mig är tyvärr fortfarande sur…

Läs mer: Våga göra dig av med personal ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

3 kommentarer

  1. Hej Tore,

    Skulle bara vilja tipsa dig om en mkt bra bok om att vara chef. Jag vet att det finns milijoner böcker om detta men denna är bra, rolig och lätt läst. Mycket underhållande! ”The rules of management” – Richard Templar

    Hälsningar
    Johan

Leave a Comment.