Om du måste bestämma dig på stående fot är något fel

bläckutrustningPå en Expomässan i Jönköping hittade jag utrustning med vilken man kunde trycka på muggar och andra hårda material. Muggar med unika tryck är hett och vi som tidigare bara kunnat trycka på textil blev väldigt intresserade.

Tekniken, sublimation, går ut på att man med en Epson-skrivare skriver ut på ett specialpapper med ett specialbläck. Därefter värmer man fast bläcket på polyester-preparerade muggar. Det fina med det speciella bläcket är att det förångas vid exakt samma temperatur som polyestern öppnar sina porer vilket gör att bläcket kapslas in i plasten. Det blir då omöjligt att få bort bläcket utan att skrapa bort plasten.

Extremt bra kvalitet med andra ord och jag ville köpa utrustningen. Företaget ville ha 3000 kronor för den speciella bläckutrustningen men sålde inte den typ av Epsonskrivare som behövdes (Stylus photo R1800). Jag ville inte köpa utrustningen innan jag hittat en leverantör av skrivaren. Av erfarenhet visste jag att vissa Epsonmodeller var svåra att få tag på och jag ville inte köpa utrustning för 3000 kronor och sedan inte hitta någon skrivare. Säljaren i montern ville dock sälja till mig direkt och sa att det skulle kosta 4000 kronor att köpa utrustningen senare. Det lägre priset var deras ”mässpris” och gällde bara om jag beställde direkt på plats. Jag tyckte det lät lite konstigt, frågade varför men fick inget bra svar. Efter lite diskussioner blev jag sur och gick därifrån utan att köpa något. Bitter över att säljaren var helt omöjlig att förhandla med.

När jag kom hem googlade jag lite på sublimation för att lära mig mer. Ganska snart hittade jag ett företag i Tyskland där man kunde köpa utrustningen för 500 kronor. Nästan en tiondel av svenska företagets ordinarie pris.

Det jag lärde mig var att avsaknad av betänketid är ett tecken på dålig affär. Vill en säljare inte ge dig betänketid beror det nog på att erbjudandet är dåligt och att han inte vill att du ska hinna upptäcka det. Om du måste bestämma dig på stående fot gör du bäst i att använda fötterna till att gå därifrån. Låt dig inte luras, sov alltid på saken.

Läs vidare: Allt finns till bättre pris på Clas Ohlson ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).