Du tar korkade beslut när du är stressad, pressad och trött

soverIgår skrev jag att man vågar ta djärvare beslut när man är stressad och pressad. Tyvärr finns det en dimension till som försvårar saken. Trötthet. Jag märkte att de tre ingredienserna ihop gjorde att min hjärna slutade tänka rationellt. Jag har tidigare berättat om när jag skickade iväg ett dåligt provexemplar. Trots att jag borde vetat bättre gjorde jag ett liknande fel senare. Jag skickade iväg en mugg utan att packa in den ordentligt. Vi hade slut på bra packningsmaterial och jag ville verkligen få iväg muggen. Det var sent, jag var stressad, pressad och trött (precis som förra gången) och tog ett dåligt beslut. Några dagar senare ringde kunden och var arg för att muggen anlänt i tusen bitar. Givetvis hade jag kunnat vänta till nästa dag, fixat bra emballage och sen skickat muggen. Den stressade delen av hjärnan lurade dock i mig att det var livsviktigt att få iväg paketet snabbt och den trötta delen av hjärnan gick på bluffen.

Att jobba trots att man är trött är svårt att undvika när man har eget företag. Arbetsbördan är för stor. Att fatta viktiga beslut när man är trött är dock som att köra bil full. Det kommer att sluta illa och bör därför undvikas. Något av det mest korkade jag gjort utförde jag när jag var så trött att jag knappt orkade stå upp. Jag var på posten och skulle skicka iväg två försändelser. Jag hade redan betalat och det var en minut kvar tills posten stängde. När jag skulle ange adresser kunde jag inte komma på vem som skulle ha vad. Jag hade två olika adresser uppskrivna på en lapp men visste inte vilken adress som tillhörde vilket paket. Kön bakom mig var lång och folk hade börjat sucka. Stress, press och trötthet. ”Fifty fifty är ju ganska bra odds” tänkte trötta jag och chansade! Givetvis gissade jag fel. Ångesten dagen efter var enorm. Jag skäms faktiskt fortfarande.

Kör inte bil full. Fatta inte beslut stressad, pressad och trött. Inget är så viktigt att det inte kan vänta till nästa dag. Sov på saken.

Mer läsning: Fokus har en artikel om hösttrötthet.

Läs vidare: Gå med i företagarna ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

2 kommentarer

Leave a Comment.