Bygg en sak i taget

Any KeyNär vi byggde vårt helautomatiska webbsystem la vi ner mycket tid på att skapa ett smidigt back-end-system. Jag ville inte lansera ett system som skulle kräva en massa tid att administrera. En funktion jag trodde skulle spara mycket tid var en knapp som skrev ut alla dagens olika bokföringsrapporter på en enda gång. Knappen var inte lätt att skapa men efter några dagars arbete och frustration fick vi den att fungera.  När systemet väl var lanserat och jag skulle börja skriva ut bokföringsrapporter upptäckte jag att det var betydligt smidigare att använda sig av flik-funktionen i firefox än att trycka på knappen. Jag kunde skriva ut veckovis med rapporter snabbare på det viset. Faktum är att jag aldrig använde ”alla-rapporter”-knappen. Inte ens en enda gång.

Några månader efter lanseringen av systemet hade vi fått massor av feedback från våra klienter. Önskelistan med nya funktioner var lång. Vi hade massor att göra och jag insåg att tiden vi lagt ner på knappen hade kunnat användas till något bättre. Jag hade alltså lärt mig något nytt. Istället för att gissa vad som kanske kommer att behövas; bygg en sak, lansera den och få facit av användarna. Bygg saker först när behovet finns. På så sätt slösar du inte tid på att bygga fel saker. Din tid är värdefull, slösa inte bort den i onödan.

Slutligen; Gabriel, om du läser detta, jag vet att du kämpade med knappen. Du lyckades och den blev bra. Men du skulle aldrig ha gjort den och det var mitt fel.

Läs vidare: Planera inte i onödan ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

3 kommentarer

Leave a Comment.