Företag består av människor, en solskenshistoria

Norska damerIgår berättade jag en tråkig historia om hur en person som inte kunde sitt jobb försvårade mitt arbete. Företag består av människor. Dagens berättelse, en norgehistoria, har dock ett lyckligt slut.

Vårt företag tog betalt i tre valutor. Svenska kronor, norska kronor och dollar. Tyvärr blev det lite strul när vi skulle dra igång betalning i dollar. På grund av missförstånd, oklarheter och tidspress lyckades vi med konsttycket att sätta igång den tekniska lösningen innan alla avtal var färdiga. Vilket fick bankerna att protestera när dom upptäckte det. Vilka konsekvenser detta skulle få för oss, som just då väntade på en stor laddning dollar från banken, kunde vår kontakt hos betalväxel-leverantören inte svara på. Ena dagen väntade han på besked från teknikerna och andra dagen från finansavdelningen. Vi riskerade att gå miste om ganska mycket pengar. Jag var förbannad och hårda ord utväxlades.

Under den här vevan blir jag uppringd av en tjej från betalväxelföretagets norska avdelning. Hon hade uppmärksammat att vi egentligen inte hade alla papper klara för norska kronor heller. Vilket var konstigt för norska kronor hade vi haft igång väldigt länge utan att någon protesterat. Till skillnad från sin kollega kunde hon dock ge raka besked om grannvalutan och skickade över alla papper på en gång. Jag blev imponerad av hennes servicebeteende och passade på att fråga om dollarproblemet. Hon bad att få återkomma. Tio minuter senare ringde hon upp och bekräftade att vi skulle få alla dollarpengarna. Hon berättade hur dom skulle göra rent tekniskt och avtalsmässigt för att återskapa betalningsströmmarna. Hur mycket som var på väg och vilka datum utbetalningarna skulle ske. Jag tog snabbt fram mitt anteckningsblock och bombarderade henne med alla frågor hennes kollega aldrig lyckats svara på. Den norska tjejen kunde svara på allt. Svaret på sista frågan kom att spara mycket tid för mig framöver. Jag frågade ifall jag kunde ringa henne nästa gång vi behövde hjälp. På klingande norska svarade hon ja. Lyckan var total.

Företag består av människor. Företag blir aldrig bättre än sina anställda. Lyckligtvis finns det personer som är stjärnor på sitt jobb. Man kan till och med finna dem på ganska kassa företag. Om du hittar en duktig person, spara telefonnumret.

Läs vidare: Bygg en sak i taget ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

Leave a Comment.