Affärsidé, positionerbar nyckelknippa: Uppföljning

Jag tycker det är sunt och kul att dela med sig av sina affärsidéer. Därför har jag en lista med gratis affärsidéer på denna blogg. Förra året skrev jag ner en idé om en positionerbar nyckelknippa. Strax före jul kom det en väldigt intressant bloggkommentar. Pontus har försökt genomföra idén och skriver följande om försöket:

Tjena igen,

Kan berätta lite fakta om hur utvecklingen av denna produkt har gått. Har nämligen lite siffror att pressentera ifall någon känner sig intresserad.

Det är nämligen såhär att jag och 2 kompisar jobbade hela hösten med att försöka få fram denna produkt. Den sista oktober kom bakslaget som gjorde att vi lade ner projektet. Det är nämligen så här det ligger till:

I en sån här nyckelring behövs en mottagare (antenn, inbyggd), högtalare (för att den ska ge ifrån sig ljud), batteri (Måste ha lång batteritid) och en gsm/3G-modul. Förutom detta krävs en kretskort som styr upp alla funktioner så de reagerar tillsammans på rätt sätt. (Med reservation att jag av misstag glömt att räkna upp någon del)

Som ni hör är det inte världens mest avancerade grej att skapa. Problemet kom istället efter en marknadsundersökning. 197,50kr var Sveriges befolkning redo att betala för denna produkt. Helt okej pris då vi hade räknat med 200kr som försäljningspris. MEN, och det här är ett stort MEN, vi hade gjort misstaget inte kolla upp alla delars priser innan marknadsundersökningen. Kretskort, batteri, högtalare och hölje (skalet) kostade inte många kronor, därför antog vi att kostnaden skulle hamna ganska lågt per styck och gick därför ut och undersökte marknaden INNAN vi kollat priset på GSM-modulen (Den som simkortet sitter i). 3G-modulen var mycket dyrare än GSM-modulen och därför skrotade vi den idéen direkt. Istället satsade vi på den mindre avancerade GSM-modulen. Efter att ha dammsugit marknaden hittade vi ett lägstapris på 500kr för denna del.

Tillverkningskostnaderna för en nyckelring i lagom storlek, som man dessutom kan ringa, uppgick därför till strax under 600 kr/st. Med tanke på att konsumenterna var beredda att betala cirka 200 kr som max, så beslutade vi för att lägga ner projektet.

p.s Många mindre företag i telecom-branshen är väldigt angelägen om att få tag i billigare GSM-moduler. Så om någon av er mot all förmodan lyckas hita billigare priser på dessa så skulle det vara en bra affärsidé att förmedla dessa kontakter mot en summa…

/ Pontus

Om man aldrig försöker kommer man ingenstans. Pontus och hans vän har kommit oändligt mycket närmare än mig tack vare att de satt igång. Nu behöver de bara en billigare GSM-modul. Någon som kan hjälpa till?

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

8 kommentarer

 1. Jag gillar idén skarpt och skulle gärna se att man kunde föra över nyckelknippan enkelt till andra föremålet som man använder ofta.

  Skickade vidare frågan till Jaiku och hoppas på att någon där vet.

 2. Påminner mycket om möjligt användningsområde för Nokia Locate Sensor som presenterades på CES, dock känns Nokia-lösning mer generell och billigare, även om den har begränsad räckvidd.

 3. Jag har jobbat med ett projekt för NV- och TE-elever på gymnasiets årskurs 2 och 3. I projektet har vi en produktutvecklingsövning. Denna och liknande produkter dyker ofta upp under premissen ”en produkt som kan underlätta din vardag”. Det känns som att en marknad finns, men jag håller med om att 600 kr blir lite väl saftigt.

 4. Men alltså, jag förstår inte riktigt … man kan ju köpa en enkel mobiltelefon för under elr iaf omkring 500 :- . Betyder inte det att produktionskostnaden måste ligga en bra bit under 500? Skulle det betyda att konceptet ”storleksbantning” trissar upp priset så pass, trots att alla andra finesser som sitter i en mobil kan plockas bort?

  Intressant i vilket fall – och det var kul att läsa om researchen!

 5. Anton
  det är sant att det finns mobiler runt 500kr, speciellt när man ser marknaden i Kina tex, här finns även billigare mobiler. Undrar hur de går tillväga. Kanske har ni inte hittat den rätta poducenten/leverantören. Dessutom kan det också bero på mängden, priset är otroligt förhandligbart när det beroende på produktionmängd.

  500 för gsm modul låter inte så rimligt

 6. Beror på orderstorlek, och mobiler tillverkas ofta som kompletta inbyggda system, inte med separata GSM-moduler.

  Däremot skulle jag vara intresserad av en liknande variant, inte kunna ringa till den men kunna ”pinga” med en sändare. På så sätt krävs endast en passiv radiokrets som reagerar på en viss signa, och då piper. Självklart kan du inte hitta nycklarna lika lätt, men säg en räckvidd på 500m som orsakar ett högt pip? Genomförbart och bra mycket billigare.

Leave a Comment.