Ta dig tid att skriva ner hur du gjorde första gången

När man startar företag får man göra väldigt många saker för första gången. Bokföra första fakturan, skattedeklarera första månaden och göra första bokslutet. Första gången tar det alltid lite extra tid att sätta sig in i hur man gör. Första gången jag skickade in kontrolluppgifter tog det en hel dag för mig att räkna ut alla siffror på rätt sätt. När jag väl var klar och postat cd-skivan med uppgifterna kände jag lättnad och glädje. Lättnad över att vara klar med en svår uppgift och glädje över att ha lärt mig något nytt. Det var då jag gjorde ett stort misstag. Jag skrev aldrig ner vad jag hade lärt mig. Ett år senare, när kontrolluppgifter skulle skickas in igen, satt jag i exakt samma situation och undrade ”hur f*n var det nu man gjorde”? Åter igen fick jag göra om inlärningsarbetet och det tog en hel dag en gång till. Hade jag första gången, istället för att direkt gå hem och glömma bort allting, arbetat 10 minuter till med att skriva ner hur man gjorde så hade jag sparat en hel arbetsdag ett år senare.

Det jag lärde mig och senare satte i rutin, var att alltid skriva den där lilla guiden till mig själv varje gång jag lärt mig något nytt. Varje gång jag gjorde det sparade jag tid senare och varje gång jag missade att göra det (av en eller annan löjlig anledning) satt jag senare och svor över mig själv.

Uppfinn inte hjulet två gånger, skriv ner hur du gjorde första gången och använd den guiden nästa gång. Det behöver inte vara en avancerad guide som går igenom allt i minsta detalj. Det räcker med minnesanteckningar eller länkar till de internetsidor du använde dig av. Det viktiga är att du skriver nånting som hjälper dig att komma ihåg. Se det som en investering i tid. En 10-minuters investering idag som kommer att ge dig många timmars avkastning imorgon.

Läs mer: Engagera dina anställda i förändringsarbetet ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

3 kommentarer

  1. Sant det du skriver. Men det känns ofta motstridigt att dokumentera saker, tyvärr….

    Själv glömde jag deciamalen vid första inlämnandet, skrev dit de 2 nollor som skulle symbolisera ören… Skatteverket fick istället min omsättning till 2 nollor för mkt, vilket resulterade till x antal diskussioner med en oförstående tjänsteman… Men det misstaget har jag aldrig gjort igen….

Leave a Comment.