Ta inte på dig fasta kostnader innan du kan täcka dom

fasta pengarVår första lokal var också min lägenhet. Hade tryckmaskinen på skrivbordet och lagret under sängen. Fler och fler ordrar rullade dock in och det började bli dags att leta efter ett riktigt kontor. Prognosen såg väldigt bra ut, jag räknade ut att vi snart skulle ha råd med den extra kostnaden som kontor innebar. Jag började planera flytten och hittade en lite lokal som passade. Tyvärr missade jag att räkna med att själva flytten skulle ta upp all min tid. Tidsbristen ledde till att jag i några veckor inte hade tid med säljarbete vilket gjorde att den ökande försäljningstrenden stannade av och min fina planering blev värdelös. För få sålda tröjor och en överdimensionerad lokal gjorde att resultatet hamnade på minus. Pengarna vi förlorade medan vi gick back var sedan väldigt jobbiga att arbeta hem.

Jag hade dock lärt mig något nytt. Man ska inte ta på sig fasta kostnader innan man kan täcka dom. Det är betydligt bekvämare att trängas några månader extra i en för liten lokal än att arbeta en massa övertid bara för att få firman att gå runt. Fasta kostnader är jobbiga kostnader och ska undvikas så långt det går. Vänta in i det sista innan du ökar din börda.

Läs vidare: Företag består av människor ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. hade inte en bättre investeringskalkyl där du hade räknat med produktionsbortfallet varit bättre? att allmänt råda till att undvika investeringar så långt som möjligt vet jag inte om jag är med på?

  2. Carl, investeringskalkyler är bra. Nu handlade det inte om en investering. Men jag gjorde en budget. Tyvärr hade jag bristande kunskap om framtiden, jag visste ju inte innan att flytten skulle ta bort tid från mitt säljarbete. Budgeten sprack. Eftersom man alltid kan få problem med saker som man inte vet om innan kan försiktighet vara bra.

    Sen handlar rådet inte om investeringar utan om fasta kostnader. Det jag lärde mig var att en dålig inställning är ”jag kommer snart att ha råd, kan lika gärna dra på mig kostnaden nu”. Istället ska man ha inställningen ”eftersom jag lätt kan undvika att dra på mig kostnaden skjuter jag det framför mig en månad till”.

    Investeringar är en annan sak då det även innebär kostnadsminskningar, intäktsökningar eller andra fördelar som måste tas med i beräkningarna. Som du skriver kan det vara viktigt att inte vänta för länge med en investering. Att vänta kan innebära att man förlorar mer pengar.

Leave a Comment.