Företag består av människor

Mjuka byggstenarNär man är privatperson och konsument är det lätt att uppfatta företag som stora automatiska maskiner som det inte går att kommunicera med. Utan känslor arbetar de utifrån någon mystisk företagspolicy. Man häller pengar i ena änden och får varor i den andra. Som företagare märker man dock att företag består av människor. Man märker också att människor är olika duktiga på saker och ting.

Vi hade ett väldigt bra samarbete med ett webbhotell. Var särskilt nöjda med deras avtalsmässiga flexibilitet. Tyvärr slutade den bra killen på deras säljavdelning och istället anställdes en betydligt sämre person. Problemen började när vi skulle slutföra en grej som vi påbörjat med den första personen. Helt plötsligt gällde inget som tidigare var överenskommet. Under förhandlingarna ändrade sig personen flera gånger, räknade ständigt fel och blandade ihop oss med andra företag. Det var väldigt jobbigt och tog upp enormt mycket tid. Till slut hade han skickat ett avtalsförslag som jag kunde acceptera. Jag skrev på och skickade in. Då ringer personen upp och säger att det inte gäller eftersom dom då inte skulle göra vinst på affären. Jag blev helt stum, prisnivåerna var ju hans förslag. Att han dessutom inte insett att han enligt lagen om anbud och accept var bunden av avtalet fick mig att inse att jag inte skulle lägga mer tid på honom. Killens kompetens var ju inte ens på högstadienivå. Istället bad jag om namnet på hans chef och mailade honom om problemet.

Företag består av människor och blir aldrig bättre än sina anställda. Samtidigt är världen full av personer som är dåliga på sitt jobb. Tyvärr lyckas de ibland infiltrera bra företag. Om du har problem med ett företag kan lösningen vara så enkel att du pratar med en annan person på samma företag. Din första kontakt kanske bara tillhörde gruppen människor som borde jobba med något annat.

Mer läsning: När vi förhandlade med företagets duktiga person.

Läs vidare: Företag består av människor – en solskenshistoria ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

Leave a Comment.