Kvaliteten på en produkt kan variera över tiden

Inte vad man förväntar sigDen vanligaste varan vi sålde var en vit t-tröjamed tryck. Därför var det givetvis viktigt att trycka på en t-tröja som skulle hålla länge. Vi la ner väldigt mycket tid på att leta fram rätt t-tröja. Till sist fastnade vi för ett märke som heter Stedman. Jag hade ett gäng sådana tröjor sedan olika studentaktiviteter och dom hade trots hårt utnyttjande överlevt i många år utan att förlora passformen.

Till en början gick det bra men efter två år började vi få klagomål på vissa tröjor. Jag tog hem och kvalitetstestade (läs: tvättade dom om och om igen) och märkte att passformsbeständigheten var betydligt sämre än jag trott. Leverantören kunde ”absolut inte förstå varför” (vilket jag snart märkte var en form av standardsvar). En äldre tryckare i branschen förklarade dock för mig hur dom övergett Stedman på grund av den kraftigt skiftande kvalitén. Vissa sändningar kunde vara kanonbra andra kunde vara betydligt sämre. Att det alltid varit så och att jag förmodligen hade haft turen att få bra exemplar första gången.

Det jag lärde mig av detta var att inte bara göra ett inledande kvalitetstest utan att kontinuerligt utföra kvalitetstester. Att kvaliteten är bra på första leveransen innebär inte nödvändigtvis att den kommer att vara det på följande leveranser. Enbart kunskapen om detta kommer förhindra att du ser ut som ett fån när dina kunder returnerar varor du trodde var kvalitetsgrejer.

Läs mer: En produkts prestanda kan variera över tiden ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

 1. Måste åter igen tacka för en helt suverän blogg! Hur nyttig och intressant som helst.

  Fråga: Jag ska starta en butik på nätet. Sälja bröllopsprylar. Så nu är jag i full gång med att leta efter lämplig butikslösning. Kan lättare html själv så jag pillar gärna lite med designen, men måste ha så mycket som möjligt klart i själva lösningen då jag är låångt ifrån en byggare själv. En stabil tjänst, där jag kan bestämma själv rätt mycket över designen, med bra support, till en ok peng.. Några tips?
  Orkar du maila mig, på bloggadressen@hotmail.com så blir jag världens lyckligaste i så fall.

 2. Om du inte är inbiten programmerare gör du helt rätt i att hyra ett färdigt system (du är helt rätt ute med andra ord). Då kan du koncentrera dig på bröllopsprylarna, företagandet och säljandet.
  Två butiklösningar jag brukar stöta på när jag handlar på nätet är http://www.jetshop.se och http://www.e-butik.se. Ena är lite dyrare än den andra (men det behöver inte säga något om kvaliteten). Ring runt bland deras kunder och kolla vilken som skulle passa dig bäst.
  Skicka gärna en länk när du kommit igång med din butik så vi får se hur det gått.

  Lycka till!

Leave a Comment.