Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future

Boken om Elon Musk, skriven av Ashlee Vance, kan ses som en halvtidsbiografi. Superentreprenören, som var med och grundade Paypal och håller på och förändrar världen via sina företag Tesla, SpaceX och SolarCity, är nämligen fortfarande relativt ung. Förutsatt att han inte snöar in sig på New Age-flum och inte tror att en strikt frukt-diet kan bota cancer kommer han förhoppningsvis fortsätta att bidra till mänsklighetens välbefinnande i många år till. Elon är superhet just nu (på grund av Tesla och SpaceX) och därför är även en halvtidsbiografi värd att läsa.

Elon Musk

Boken ger en snabb bakgrund till Elons uppväxt (i Sydafrika), emigration till USA och tidiga karriär. Sen handlar resten av boken om Tesla och SpaceX, vilket är det mest intressanta. Förra året provkörde jag en Tesla och blev kär direkt. Som boende på Malta behöver man inte en superbra bil vilket gör att jag hellre köper en till motorcykel än denna superbil. Men om du bor i vilket annat land som helst, och har pengarna, bör du överväga ett köp. Teslan är en elbil som överglänser gamla bensinbilar när det gäller körglädje. Som fan av bilen var det väldigt intressant att läsa om mannen bakom.

Det är framför allt tre saker som slår mig när jag läser boken:

1. Vissa tror fortfarande att flygande bilar är höjden av teknologisk utveckling. De underskattar hur pass grymt internet är. Nej, den teknologiska utvecklingen stagnerade inte efter månlandningen.

2. Elon Musk hade inte kunnat revolutionera betalningslösningarna via internet, blivit dollarmiljardär, byggt ett elbilsbolag som kommer förändra transportindustrin och skickat raketer på månadsbasis ut i rymden om han hade stannat i Sydafrika. USA är fortfarande The Land of Opportunities.

3. Enskilda individer betyder fortfarande väldigt mycket för den tekniska utvecklingen. Vad du gör varje dag spelar roll.

Kan även starkt rekommendera följande intervju med Musk:

Boken finns på Kindle och är helt klart värd din investering i tid och pengar.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.