Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen

Är man företagare och inte löneslav får man låna ut sina pengar extra länge till staten. Vi får inte skatteåterbäringen till sommaren utan till julen. Enligt skatteverket skulle beskedet komma nästa vecka (vecka 50) men pengarna kom som en trevlig överaskning redan igår.

Nu ska jag göra slag i saken och hjälpa lite afrikanska entreprenörer via kiva.org. Något jag skrev om vecka 37.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

7 kommentarer

 1. Det omvända är också möjligt, både som privatperson och företagare. Du kan låna pengar av skattemyndigheten för att delvis finansiera din verksamhet.

  Det finns flera sätt, exempelvis deklarera momsen årsvis. Då får du in momsen från dina kunder under året men behåller pengarna och betalar in netto (dras av mot momsen för dina kostnader) vid årets slut.

  Ett annat sätt är att uppge en låg vinst som då preliminärskatten beräknas på. På så sätt har du lånat skatten på vinsten under året.

  Att få skatteåterbäring är ett tecken på dålig skatteplanering. Mitt tips är att i rimlig omfattning använda skatteverket som en av dina finansiärer. Åtminstone ska man aldrig låna ut pengar till dem.

 2. Johan, helt sant. Skatteåterbäring ska man försöka undvika.

  Bra tips du kommer med.

  I mitt fall handlade det om att jag kunde skriva av mitt företags konkurs som förlust vid aktieaffärer. Därav den lägre skatten än beräknat.

 3. Antar att du menar att du gjort förlust på kapital (aktier i det här fallet). Även sådana förluster går väl att jämka för att få tillbaka under året, genom lägre månatlig preliminäskatt. då hade du sluppit vänta på pengarna. Risken med att göra så kan vara att du inte vet vilket beslut skatteverket kommer ta. har du då jämkat för stort underskott måste du betala tillbaka pengarna = fått låna av skatteverket = billig finansiering.

 4. Johan,

  Aktieförlusten uppstod i mellandagarna 2007 då företaget gick i konkurs. Det var inget jag hade planerat under året (jag kämpade ju dagligen för att företaget inte skulle gå i konkurs). Jag hade alltså inte kunnat planera bort det. Tyvärr.

  Jag vet inte heller om det går att jämka aktieförluster innan själva förlusten har uppstått. Men sen är jag ganska dålig på skattefrågor. Jag tycker hela skatteområdet är väldigt krångligt. Det är lätt att göra fel. Tyvärr kan man förlora stora pengar på att vara okunnig på skattefrågor (i efterhand har jag insett att jag hade kunnat spara ganska stora belopp på att vara lite mer påläst).

  Jag skulle hellre se att alla skatteregler gjordes mycket enklare så att vi företagare kunde lägga tiden på att bli experter på vår verksamhet istället för att bli experter på byråkrati. Flat-rate-skatt skulle t.ex. förenkla enormt och därmed innebära en effektivitetshöjning för många företag.

 5. Det tänkte jag inte på. Så klart ska/kan man inte jämka en förlust innan den uppstår.

  Funderar på varför det fungerar så när det är åt det hållet. Har man betalat stora belopp för lite måste man ju göra sk. fyllnadsinbetalning för att inte åka på straff. Vet du om du fått ränta på ”skatteåterbäringen”?

 6. Hej Tore.

  Yes, fick min skatt idag också!
  Fick den vid samma tidpunkt förra året (exakt på datumet) så för mig var den inte lika chockerande, har för mig att man kan kolla på sitt skattekonto via skatteverkets hemsida när den planerade utbetalningen skall ske. Har dock inte haft min dator på över 3 månader så mina pengar kom innan jag hann kolla när de skulle komma. 🙂

  Var det trevligt på kravallen?

 7. Daniel, kravallen var grym. Den var på konsert och kongress vilket fungerade väldigt bra. Tror nästan att jag aldrig mer vill gå på en kravall i gamla kårallen efter detta.

  Johan, ska bli spännande att läsa skattepappren nästa vecka. Jag tror att man får ränta på det man betalat in för mycket. Företagets skattekonto får man ränta på så jag tycker det skulle vara konstigt om det var annorlunda för privatpersoner.
  Så på så sätt har jag ju inte direkt lidit av att jag lånat ut pengarna. Kanske till och med tvärtom. De som förlorat mest på det är nog skobutikerna i Linköping 🙂

Leave a Comment.