Idag protesterar jag mot bygget av övervakningsinfrastrukturen

1984Idag är det en viktig dag. Idag öppnas riksdagen igen efter sommarledigheten. Det sista politikerna gjorde innan dom tog ledigt var att stifta en lag som innebär att staten börjar bygga en övervakningsinfrastruktur av aldrig tidigare skådad omfattning. Motionen röstades igenom till ljudet av protester utanför riksdagen.

Jag var i Biarritz när motionen röstades igenom. Jag satt på ett litet hotell och betalade en euro i kvarten för att uppdatera live-rapporter från riksdagens debatt om lagen. Ett tag såg det ut som att motionen skulle röstas ned, beslutet sköts upp till nästa dag och jag grät av glädje över Karl Sigfrids ord att ”Att förhindra det trådbaserade övervakningssystemet är viktigare än min politiska framtid” (läs hela texten här). Det finaste jag läst som en politiker skrivit. Nästa dag grät jag av sorg när Karl röstade ja till motionen och den gick igenom. I flera dagar hade jag svårt att sova. Förstår dom inte vad dom håller på med? Jag kan köpa att politiker är politiker och inte experter på informationsteknik. Men när Sveriges samlade Data-experter, IT-tekniker, journalister, jurister, integritetsexperter, terroristexperter och samtliga ungdomsförbund säger att bygget av övervakningsinfrastrukturen enbart innebär dåliga saker och inga fördelar borde man väl vara lite ödmjuk och lyssna?

I Frankrike bestämde jag mig för att protestera när politikernas ledighet tog slut. Därför kommer jag tillsammans med många andra att välkommna politikerna med burop. Det sista dom gjorde när dom gick på semester var att se protester. Det första som möter dem när dom kommer tillbaka ska vara protester.

Mer läsning om FRA-lagen:
Rick Falkvinge, riv upp, gör om, gör rätt.
Opassande, riv upp, gör om, gör rätt
Oscar Swartz, riv upp, gör om, gör rätt
MinaModerataKarameller om ändamålsglidning
Knuff.se listar fler bloggar om FRA
Dagens demonstrationschema

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.