Dags för den årliga deklarationsdansen

Den här bilden är tagen av en vän till mig. Det är hans deklaration i år.

Deklarationen innehåller en privat K4, två privata k10 för fåmansbolag och inkomstdeklarationer för två AB.

Att denna deklaration blir så omfattande att den kräver extra frimärken att skicka in beror på reglerna om fåmansbolag.

Inför lagen är inte alla bolag lika. Har ditt företag få ägare gäller andra regler än om den har många. Enligt politikerna är småföretagare i första hand skattefuskare och inte tillväxt- och jobbskapare.

Köper du aktier i ett stort företag behöver du bara deklarera extra när du köper och säljer aktierna. Investerar du däremot i ett litet företag är det något fuffens och du måste granskas. Varje år du äger aktierna tillkommer en extra deklarationsbörda.

Tyvärr verkar detta vara ett genomgående tema hos alla våra politiker idag. Riksrevisionen konstaterar att alliansregeringen har misslyckats med att göra det enklare för företagare. Det enda av betydelse som skett sedan 2006 är slopandet av revisorsplikten, och det var ett EU-direktiv som Moderaterna såg till att Sverige blev sist i Europa med att införa (borträknat Malta, där plikten fortfarande gäller). Moderaternas motivering: ”Det skulle bli färre skatteintäkter”.

I politikernas ögon är vi i första hand skattesubjekt och idag är sista dagen att fullgöra sin medborgerliga plikt.  Om du bor i Sverige. Vi som bor i utlandet kan vänta en månad till.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. Det sjuka är också att fåmansbolagsägarna har den ökade administrationen med K10:or osv jämfört med stora bolag, men i övrigt gäller i stort sett samma regler för enmansbolag som börsbolag. Reglerna skrevs för stora bolag och appliceras sedan även på små bolag. Visst, vissa förenklingar finns, men de är få och små.

    Å andra sidan, att man som ”lekman” själv kan deklarera sitt företag är i många länder helt enkelt inte möjligt. Så lite cred måste man ändå ge Sverige. I Tyskland tar t ex väldigt många arbetstagare hjälp även med sin privata deklaration. Visserligen har Sverige uppnått enkelheten delvis genom att inte godkänna några som helst avdrag 🙂 , men ändå.

  2. Tänk att de måste göra av med så mycket papper på Skatteverket. Vilka akriv de måste ha, Jag fick ungefär lika många ark, fyllade nästan hela matsalsbordet. Enligt vad jag kunde läsa i broschyrerna de skickade ut så skulle jag inte kunna deklarera handelsbolaget som jag avvecklade i fjol. Testade att logga in på skatterverket.se. Där fanns allt elektroniskt. Bara att mata in siffrorna sedan hittade de själva rätt kolum. Vilket är lätt att glömma då man deklarerar på pappersvarianten,

  3. Jag skulle vilja säga att det är en sanning med modifikation att det inte är fördelaktigt att ha ett fåmansaktiebolag. Blankett K10 är inte särskilt svår att fylla i men är lägre beskattat än alla andra alternativ med 20% beskattning inom gränsbeloppen. Att det dessutom finns två olika gränsbelopp gör att fler kan ta del av den låga beskattningen. Har man t.ex. sitt bolag som extraknäck kan man undgå besvärliga marginalskatter och bli beskattad till 20% upp till 143 750 kr i år i kapital istället för marginaleffekter på uppemot 60% på i tjänst (att dessutom bolagsskatten är lägre än arbetsgivaravgifterna ger ytterligare effekter från intäkt i bolaget till fickan på företagaren). Har du anställda och tar ut tillräckligt med lön själv kan man ta ut rejäla utdelningar till låg beskattning och de utdelningar man inte tar ut ett år sparas till framtiden så man kan ta större istället. De regler som finns för fåmansbolag i Sverige är även internationellt sett förmånliga i sin särställning mot alternativen och det man sett är att de är så förmånliga att man måste reformera inkomst av näring inom en snar framtid eftersom man idag är långt ifrån skatteneutrala mellan associationsformerna vilket alltid varit en grundregel i svensk skatterätt. Skatten ska inte avgöra företagsformen men det gör den idag.

    Jag tycker det är farligt att säga att reglerna för fåAB är kassa då man riskerar att de förmånliga bitarna reformeras bort vid en förenkling. Att det t.ex. sätts en minimilön på företagaren för att kunna ta utdelningar (blir stora bortfall för staten om man skulle ta all sin omsättning i fåAB i kapital, även om skatten neutraliseras till 30%), att det blir en schablonutdelning per helårsanställd och att möjligheten att spara utdelningar försvinner. Det hade varit en ordentlig förenkling av regelverket och deklarationen men en försämring av villkoren för företagarna.

  4. Tja Joakim! Välkommen till bloggen!

    Det är intressanta saker du tar upp. Du verkar väldigt kunnig. Du har uppenbarligen bättre koll på brytnivåer och marginalskatter än vad jag har.

    Min ståndpunkt är dock att regelverken är krångliga och leder till att minskad välfärd i Sverige. Tid är pengar och pressade företagare har varken pengar eller tid.

    All tid pressade företagare måste lägga på att servera staten med uppgifter är pengar i sjön för samhället. Bokföring, skattedeklarationer, momsdeklarationer, jämställdhetsplaner, Statistik till SCB, K10-blanketter, periodiska samanställningar osv tar tid att producera och kostar enorma belopp för samhället.

    Istället för att sitta och fylla i blanketter borde företagarna ägna sig åt det dom gör bäst: Sköta sin verksamhet.

    Jag vet inte vad du driver för företag, men jag är övertygad om att samhället skulle vinna mer på att du kunde koncentrera dig helt på att effektivisera ditt företag. Istället för att du ska sitta och räkna på hur mycket du ska ta ut i lön för att pricka in lägsta marginalskatt.

    Därav detta inlägg 🙂

Leave a Comment.