Mitt mål för 2011-06-31

Laptopnomad

I mitt förra företag satsade jag stort, tryckte in pengar, skaffade lokal, anställde och köpte reklam. Jag hade drömmar om internationell lansering och en exit med många nollor. Tyvärr gick det inte som jag ville. Satsningen hade viss effekt i att vi fick en hel del kunder men samtidigt drog vi på oss kostnader som till slut sänkte verksamheten.

Jag har nu lust att testa det precis omvända. Att försöka nå framgång genom att istället kostnadsminimera.

Under mitt förra företag jobbade jag jämnt, kvällar och helger. Enda semestern jag hade var en veckas charterresa till Bulgarien. Under hela veckan var jag toknervös att något skulle gå snett på kontoret. Kunde inte slappna av. Mitt slit hjälpte inte, företaget gick under ändå.

Jag har nu lust att testa det precis omvända. Att kostnadsminimera för att få ledig tid och använda den lediga tiden till att resa och uppleva saker.

Mitt mål för 2010 och 2011 är att bli laptopnomad, även kallat digital nomad.

Målet är följande:
Från 2010-06-31 till 2011-06-31 resa jorden runt och arbeta samtidigt.
Ha lika mycket pengar (eller mer) på banken när jag slutar som när jag satte igång.

För att klara av det tänker jag sälja och ge bort alla mina prylar samt säga upp min lägenhet. Jag ska banta ner mitt prylbehov till en vikt jag kan bära. Jag måste tjäna pengar under resan och kommer därför inrikta mina affärsprojekt på sådant som är oberoende av min fysiska position. Jag kommer utnyttja att saker är olika dyra i olika länder. Fakturera i rika västländer och ha levnadskostnaderna i billiga utvecklingsländer.

Förutom erfarenheterna från mitt förra projekt finns det andra saker som också motiverar. De kan tydligast summeras med följande bilder.

VädretMörkret

Politikerna

Den största anledningen är dock att jag vill utvecklas som person och göra något spännande. Jag är starkt påverkad av Timothy Ferriss bok The 4-hour workweek.

Givetvis kommer jag att blogga om det hela. 🙂

Kommentera gärna, är det ett bra mål?

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

19 kommentarer

 1. Det är ett mycket bra mål, men hur ska du göra? Innehållssajter och Adsense, konsult… Berätta gärna. Skulle vara härligt att dra iväg så. Du gör helt rätt!

 2. Fy fan vad coolt Tore. Det här är sånt många gärna skulle göra, men ingen vågar. Respekt!

  Kommer följa dig med nyfikenhet. Och kommer du till Sthlm har jag alltid en plats över!

 3. Det låter som en erfarenhetsgivande uppgift. Jag gjorde en minivariant när jag bestämde mig för att vara löneslav på Hawaii i två veckor istället för i Linköping. Läs kort sammanfattning här: http://andersholmberg.blogspot.com/2009/03/slutrapport-operation-workaway.html

  Jag packade ner datorn och stack. Mitt problem var att kunna slappna av och njuta av tiden: Det kändes som att jag alltid borde jobba. På flyg, på buss, på busshållplatser etc. Fixar du det fixar du allt! Jag kommer att följa dina inlägg med spänning.

 4. Det låter riktigt spännande, att kostnadsminiera är ju också ett sätt att tjäna mer pengar.
  Jag undrar precis som Sven vad du tänker dra in pengar på. Konsult, marknadsföring eller bygga någon produkt?

 5. Fantastiskt bra mål! Har läst din blogg sedan starten och ser fram emot att fortsätta följa den, särskilt med denna utveckling =)
  Kör hårt!

 6. Härligt!

  Så blir det att delta i VM i dans bli kinesisk mästare i Kick boxing likt ferris med som delmål då? Allt för att krydda bloggen?

 7. Det låter som ett ypperligt mål. Jag sitter själv i Saigon, Vietnam och försöker få till den där kostnadsoptimeringen, dock är jag helt fantastisk på att bränna pengar. Hälsa på om du kommer till Vietnam, Saigon är bra för laptopnomader med mass Wifi och billiga cafeer overallt.

 8. Det är inte att man blir sugen att testa själv, kanske efter jag uppnått mitt mål, att klara min examen innan 2012 ;>

 9. Shit vad grymmt Tore! Har själv tänkt i samma banor innan men inte vågat ta steget än. Hojta till om du vill ha resesällskap! 🙂

 10. Låter grymt!

  Jobbar själv mot något liknande. För tillfället ute och reser med motorcykel, men måste hem och ”fylla på” VISA-kortet.

  Har man diciplinen är det bara att välja ett ställe och börja jobba. Ett av mina favoritländer är thailand. Där kan man surfa gratis, bo snorbilligt och dyka när man inte jobbar. Men som sagt; man måste ha diciplinen.

  mvh Jonas

 11. Spännande, modigt och fullständigt hejdundrande galet! Jag hoppas du sätter planerna i verket.

  Själv siktar jag inte på att resa runt, utan vore mer än nöjd om jag kunde försörja mig i en solstol bredvid poolen (vilket implicerar att jag inte skulle jobba alls vintertid, vilket i sin tur passar mig utmärkt). Jag är halvvägs där.

 12. Tack Nicklas (och andra). Har jag vägarna förbi kommer jag utnyttja det erbjudandet. Jag kommer ha med mig min flickvän också så jag hoppas du har plats för två 🙂

Leave a Comment.