Nytt projekt, bokföring med 3S-metoden

Under min tid som företagare blev det mycket bokföring. När jag återvände till studierna hade jag blivit så duktig på det att jag fick undervisa i bokföring på universitetet. Samtidigt började sköta bokföringen åt ett företag i Uppsala.

Jag räknade ut en gång att i mitt förra företag gick en tredjedel av min arbetstid åt till bokföring och administrativt arbete. Den tiden vill jag förkorta för företagare. De ska kunna ägna 100% av sin tid till att tjäna pengar.

Därför har jag tagit fram 3S-metoden. En unik bokföringsmetod som jag erbjuder via min nya bokföringsbyrå. 3S-metoden sammanfattas på följande sätt:

Sprätta

Skanna

Softa

Mer än så ska man som företagare inte behöva göra. Resten gör bokföringsbyrån (dvs jag).

För att kunna göra detta behöver man ha en bra skanner. Därför ger jag nya kunder en Fujitsu Scansnap 300. Det är en bra skanner som bäst presenteras i följande video:

Företagaren behöver bara skanna in fakturor och kvitton. Fujitsun skickar automatiskt verifikationerna till bokföringsbyrån (via mail eller delad dropbox-mapp).

Företagaren slipper jobbig bokföring till ett fast pris och får dessutom en kanonbra skanner på köpet. Jag kan sitta i valfritt låglöneland, njuta av solen och arbeta med bokföring. Alla vinner. 🙂

Kommentera gärna! Vad tycker ni om idén? Är det för mycket att bjuda på en skanner för 2500 kronor (exkl. moms)?

Är även tacksam för alla tips och idéer på hur man ska nå ut till företagare som har behovet. All hjälp som kan få mig närmare min dröm om laptop-nomaderi tas emot med öppna armar 🙂

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

9 kommentarer

 1. Vore det inte MER soft om man som företagare en gång i månaden skickade iväg alla sina verifikationer till någon (apa?) som scannade åt mig?

  Sitta å scanna in flera hundra kvitton/fakturor varje månad låter INTE så skoj :-/

 2. @ Daniel: Du kan alltid se till att du har en ”intern” (likt USA), eller en supply av prao-elever som kan göra detta åt dig, eller ngn från alla Göran Persson plusjobbare 😉

  @ Tore: Underbar idé med hela bokföringsaffärsidén. Men det kan bli lite dyrt i längden med en skrivare till alla kunder. Du kanske kan ha det som en introduktionserbjudande till typ x antal företag du behöver för att få ihop din lön.

  Önskar dig lycka till med dina planer för att bli en laptopnomad!

  VH
  Marius

 3. Som ekonomisk analfabet känns det här lovande, jag gillar tjänsten. Jag skulle nog inte vilja betala särskilt mycket mer än 500kr/månaden. Hur många verifikationer orkar du göra per dag? Det krävs ju 50 om dagen för att få in 25 KSEK/månad till företaget, går att ta ut hälften i lön? Svårt att skala upp?

  Du kan ju alltid erbjuda varje backpacker som lovar att jobba åt dig ett år en gratis laptop 🙂

 4. @Daniel, det är en bra idé. Vet bara inte hur jag ska lösa den när jag sitter i Thailand. Tål att tänkas på.

  @Marius, lite så jag har tänkt. Om det tar bra fart kanske jag inte behöver vara så givmild med scanners 🙂

  @Anders, om det ska skalas måste det nog göras ifrån ett låglöneland. Just nu bygger det hela lite på att jag kommer ha väldigt låga kostnader. Kommer t.ex. inte ha ett kontor som äter vinst.
  Sen är nog priset lite olika för olika firmor. 500 kr är en och en halv timme för en hantverkare. Ett litet pris per månad för att slippa göra något som skulle ta betydligt längre tid för honom/henne att göra.
  Erbjuda backpackers en gratis laptop i lön var en kul idé. Ska övervägas 🙂

 5. Du har inte funderat på att erbjuda mer än bara bokföringstjänster?
  I samband med mitt IFPande har jag funnit ett företag som erbjuder lite mer av denna typen av tjänster till företag, nämligen Solek Ekonomikonsulter AB. Självklart är det kanske inte möjligt för dig att erbjuda tjänster du inte kan tillhandahålla men nog har du gjort en och annan deklaration under din tid som företagare, kanske något bokslut här o där? Annars är det ju saker som man utan allt för stora bekymmer kan läsa sig till.
  Jag tror nämligen att företag är mer positivt inställda till helhetslösningar än att sprida ut allt på flera olika personer.

 6. Den dagen när jag väll slår upp dörrarna för mitt företag då kan du räkna med mig som kund! Klockrent!

Leave a Comment.