Transportföretag levererar till fastighet, inte till företag

Under en höst hade vi fullt ös i maskineriet. Vi sålde på riktigt bra och beställde pallvis med tröjor. Helt plötsligt fick vi slut på munktröjor. På lagret saknades det två pallar som skulle levererats en vecka tidigare. Leverantören hävdade att de var skickade och transportören hävdade att de var levererade. Han mailade en kopia på kvittensen Anders Johansson hade signerat. Problemet var bara att någon Anders Johansson inte jobbade hos oss men det brydde sig inte transportföretaget om. På telefon förklarade de att de ”levererar till fastighet och ställde grejerna på lastkajen”. Då förstod vi vad som hade hänt. I samma fastighet fanns det ett Posten företagscenter som hade en lastkaj. Transportföretaget hade ställt pallarna där och sen bett första bästa förbipasserande att kvittera.

Lyckligtvis kom pallarna fram. När posten hade stängt en natt tyckte de det var konstigt att två pallar stod kvar på kajen. De hade tagit in pallarna och ställt dem i ett hörn tills vidare. Jag fick tillbaka dem mot beskrivning.

Jag ringde leverantören av munktröjor och förklarade att om lastbilschauffören inte ringer oss nästa gång han levererar kommer vi sluta köpa tröjor av dem. Nästa gång ringde lastbilschauffören.

Det jag lärde mig av detta var att det finns transportföretag som inte levererar till företag utan till fastighet.  Du bär ansvaret för varorna från och med att din leverantör har skickat dem, var därför tydlig med hur du vill få varorna levererade.

Jag lärde mig även att det lönar sig att vara god vän med sina grannar. Fika och godis är en billiga offergåvor som stärker ditt skyddsnät. Ibland får man godis och presenter från ens leverantörer, ge dem till grannen.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

Leave a Comment.