Hur jag sållar bland jobbansökningar

Vi på Sidekick letar alltid efter bra människor att anställa. Just nu letar vi efter produktägare, svensk säljare, och marknadsförare. Som alltid när vi lägger upp jobbannonser får vi massor av sökanden. En del bra och en del mindre bra. För att hitta guldkorn vill vi få in många ansökningar, vilket tyvärr har en baksida. Många ansökningar betyder att vi måste lägga mycket tid på att sålla. Lyckligtvis finns det genvägar.

Jag har tidigare skrivit om hur du sorterar bort bottar på Freelancer.com och hur socialt inkompetenta ungdomar sållar bort sig själva ur processen. Här kommer ytterligare två tips.

1. Var stenhård med formatet

Skriv tydligt hur du vill att ansökan ska lämnas in. Klarar ansökanden inte av att följa enkla instruktioner om e-postadress och filformat kommer hen aldrig bli en bra anställd. Svara direkt ”Tack för ansökan men vi har gått vidare med andra sökanden.”

Trap-door

2. Inför ett arbetsprov

Be dem göra ett test som de bifogar med sin ansökan.

Testet ska:

  • Vara samma för alla.
  • Vara relevant för jobbet
  • Inte gå att googla fram svaren på.

Exempel: Alla som söker tjänsten Content Manager hos oss får skriva en provtext och korrekturläsa en text. Av de som lämnar in det testet är det färre än 20% som går vidare till omgång 2. Det är många intervju-timmar sparade.

Att designa ett bra test är inte det lättaste. Men om man brainstormar lite går det alltid att hitta något. I vissa fall räcker det med en enkel fråga om ditt företag eller era produkter. Du kommer bli förvånad över hur många dåliga svar du kommer att få.

Om du är intresserad av att söka jobb på Malta kan du kolla in vår karriär-sida. Välkommen ner!

Flytta till Malta

 

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.