Boktips, Lean Software Development: An Agile Toolkit

Eftersom jag tycker att både Lean och mjukvaruutveckling är väldigt intressant blev jag väldigt glad när jag hittade en bok som handlar om båda ämnena. Mary Poppendiecks bok Lean Software Development: An Agile Toolkit handlar om hur man ska applicera lean-teorin på mjukvaruutveckling. Som titeln säger är lösningen agila utvecklingsmetoder.

Mary Poppendieck har en lång karriär som utvecklare bakom sig. Hon började med att programmera maskiner på 3M och jobbade sig sedan uppåt till chef för produktutvecklingsprojekt. Istället för att bli gå i pension 1998 blev hon inkallad för att rädda ett projekt som höll på att krascha. Projektledningen hade försökt följa vattenfallsmodellen och inget gick som de hade hoppats. När Mary väl hade räddat projektet insåg hon att fler behövde hjälp. Tillsammans med sin man Tom (som också är mjukvaruutvecklare) skrev hon denna bok.

Mjukvaruutveckling är en komplex kunskap som innehåller stora delar teknik, organisationsteori och ekonomi. Poppendieckarna tar på ett bra sätt hand om alla dessa delar. De skriver inte saker i onödan och väver in berättelser från deras karriärer för att illustrera poänger. Det gör boken både intressant och underhållande.

Rekommenderas av Tore.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

Leave a Comment.