WolframAlpha skänker oss rolig statistik

Wolfram Alpha är en ny rolig sajt på nätet. Lanserades i fredags och är ett måste för oss statistiknördar. Man kan ställa en massa matematiska frågor i sök-fältet. Sajten använder sig av information på nätet för att beräkna fram ett svar.

När jag föddes fanns det 8,32 miljoner personer i Sverige.

Vädret i min födelsestad Umeå var då snöigt och 4 minusgrader (och det var en söndag).

Medelinkomsten för en svensk var 9276 kr/mån och 28 år senare är medelinkomsten 32 487 kr/mån.

Det rikaste landet just nu är Liechtenstein (räknat BNP per kapita). Norge kommer trea.

De 9 rikaste länderna i Afrika har högre bnp per kapita än Europas 11 fattigaste länder. Botswana har högre bnp än Bulgarien som är med i EU.


Jag vill flyga till Japan, Wolfram föreslår att jag ska flyga raka vägen över Ryssland och säger att det tar ca 9 timmar.

Förutom detta finns det enormt många olika kombinationer och uträkningar man kan beordra matematikmaskinen WolframAlpha att utföra. För den som verkligen vill imponeras rekommenderas följande Screencast som förklarar hur WolframAlpha fungerar.

Det är jättekul att sitta och leta fram fakta och testa olika kombinationer i Wolfram Alpha. Tyvärr är den lite seg. Inte lika snabb som Google. Extra plus måste dock gå till namnet. Sajten är skapad av Stephen Wolfram och hur coolt är det inte att döpa en sajt efter sig själv?

Det skulle vara väldigt kul att se vad andra kan gräva fram. Tipsa mig gärna om roliga uträkningar och bloggposter. Jag lovar att länka!

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. bara en liten notis. Reunion är inget land utan ett departement som tillhör Frankrike. Därmed ska den alltså inte va med på listan över rikaste länderna i afrika. Jag ställer mig dock mycket intresserad till frågan hur dom räknat ut detta BNP för reunion då i stort sett hela ön lever på franska bidrag…

  2. Kathleen, helt rätt. Reunion är inte ett land utan en del av Frankrike. Tror WolframAlpha tolkar ”country” som ”geografiskt område i afrika” och inte ”geografiskt område med självstyre”.
    Ja, det är lite konstigt men fler sidor säger att Reunion (trots arbetslöshet) har ganska bra bnp. Socker, vanilj och turism säger wikipedia. Utbyteststudenter har den inte med på listan 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9union Wikipedia anger bnp till 18 miljarder dollar medan WolframAlpha anger den till 11: http://www44.wolframalpha.com/input/?i=gdp+reunion

    Wikipedia anger nån fransk statistik som källa: http://en.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9union#cite_note-GDP-5

    Varifrån WolfraamAlpha hittat bnp för reunion verkar vara lite klurigare att hitta, antingen http://xignite.com/ eller http://www.econstats.com/index.htm verkar det som. Referensavdelningen var inte Wolframs starkaste sida :-/

Leave a Comment.