Mina 10 bästa bokföringstips

Efter att ha drivit bokföringsbyrå i över 2 år kan jag komma med en del bra tips till den som vill göra sin egen bokföring.

Här kommer därför mina 10 bästa bokföringstips

Sätt in allt direkt in i en pärm

Om du inte har koll på dina papper kommer en stor del av ditt arbete bestå av att leta efter fakturor och kvitton. Spara din tid och sätt in dem direkt i pärmen, samma dag de anländer. Läs mer om varför här.

Använd bara ditt företagskonto

När många startar sina enskilda firmor gör de misstaget att använda sitt privata konto. Det är inte olagligt men gör det betydligt krångligare när du ska bokföra. Ett halvår efter ett köp kan det vara svårt att minnas om kostnaden tillhörde företaget eller var privat.

Använd alltid företagskortet

Försök att alltid använda företagskortet när du betalar företagskostnader. Du får då automatiskt en kom-ihåg-lista med verifikationer du måste spara nämligen kontoutdraget från banken. Pricka av alla verifikationer du sparat på kontoutdraget.

Slå inte ihop utbetalningar

Om du betalar flera fakturor från en leverantör, slå aldrig ihop summorna. Gör istället flera betalningar (även om du betalar dem samma dag). På så sätt blir det lättare att stämma av leverantörreskontrat.

Betala på helår om det går

Ett steg i att minska din bokföringsbörda är att minska antalet verifikationer. Om du har chansen att betala på helår istället för månadsvis så ta den. Betala inte månadsvis för Dropbox, Skype eller hostingföretag. Betala på helår och bokför en verifikation istället för 12.

Använd kontoutdrag och huvudbok för att felsöka

Om det bokförda värdet av ditt bankkonto stämmer överens med siffran på kontoutdraget så är din bokföring, med stor sannolikhet, korrekt. Om du bokfört verifikationerna i den ordningen de uppkommer på kontoutdraget är det också enkelt att felsöka om det inte skulle stämma. Skriv ut huvudboken för 1930 (eller vilket av dina konton som motsvarar bankkontot) och jämför rad för rad mot kontoutdraget.

Skanna in alla verifikationer

Om du har tre pärmar med fakturor och behöver hitta den mobilfaktura på 839 kr kan det ta ett tag att finna den. Om du däremot skannat in alla, och OCR’at filerna, kan du använda datorns sökfunktion för att snabbt få upp dokumentet. En annan fördel är att du alltid kommer ha filerna med dig (med Dropbox i mobilen) och kan lätt plocka fram det du behöver.

Kom ihåg, spara allt allt allt.

Gör det inte för komplicerat

Om du inte vet vilket konto en kostnad ska bokföras på så slå in den på ”övrigt” och skriv en notering om att du inte vet var den ska bokföras. Det viktigaste är att du bokför kostnader som kostnader och intäkter som intäkter. Så länge du gjort det rätt, och inte bokför kostnader som inte är avdragsgilla, gör det inte så mycket om några kostnader är bokförda som ”övrigt”.

Köp en bok eller gå en kurs

Alla kan lära sig att bokföra. Du kommer dock lära dig mycket snabbare om du erkänner att du inte är allvetande och köper en bok i ämnet. Det finns många bra och enkla böcker om hur man gör. Det finns också lokala kurser anordnade av Studiefrämjandet och Medborgarskolan.

Ta hjälp av ett proffs

Du tjänar mest pengar om du koncentrerar dig på det du är bäst på. Om du har bra ordning på dina papper kommer det inte bli så dyrt att ta hjälp av ett proffs. I slutänden kan det bli billigare än att göra det själv.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

3 kommentarer

Leave a Comment.