Bevaka dina fordringar i en konkurs

Jag fortsatte att lära mig av Polyshop AB långt efter jag slutat jobba med företaget. Ett år efter att jag lämnade in konkursansökan var konkursen avslutad. Till min stora förvåning hade konkursen avslutats med ett överskott, något som är väldigt ovanligt. När samtliga skulder hade betalats fanns det alltså pengar kvar. Det berodde till stor del på att konkusboets fordringsägare (de företag och personer som Polyshop var skyldiga pengar) missat att aktivt bevaka sina fordringar.

Jag förstår fortfarande inte allt det juridiska bakom men tydligen måste man som fordringsägare vara aktiv i processen. Man ska fylla i en blankett och skicka in en kopior på skuldhandlingar (dvs förfallna fakturor, avtal, skuldbrev osv).

I fallet Polyshop var det många små fordringsägare, varje butiksinnehavare som hade tjänat 450 kr eller mer hade rätt att få pengar från konkursboet. Som privatperson kan det ju vara svårt att veta hur en konkursprocess går till. Kanske därför många missade att fylla i blanketten. De är dock i gott sällskap. Flera företag missade också att bevaka sina fordringar.

Det jag lärde mig av detta är att det som fordringsägare går att få ut pengar även efter att ett företag har gått i konkurs. Bevaka dina fordringar, fyll i blanketterna och skicka in kopior på skuldunderlaget (se till att spara allt).  Ring konkursförvaltaren eller handläggaren på tingsrätten och fråga vad du som fordringsägare måste göra. Även om företaget har stora skulder och det ser mörkt ut kan du få pengar. Konkursförvaltaren kanske gör ett bra jobb med att sälja delarna av bolaget eller så missar andra fordringsägare att bevaka sina skulder.

Ge aldrig upp. Att fylla i en blankett, ta en kopia och lägga det på brevlådan tar max en timme och kan generera sköna tusenlappar ett år senare.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

7 kommentarer

  1. Hej!
    Intressant, vad hände med pengarna? Fick du som ägare ut dessa? Fick du skatta för dem som om det vore en kapitalvinst?

  2. Ja, jag fick pengarna utbetalda. Eftersom jag dragit av förlust i 2007 års deklaration borde jag på något sätt skatta. Men jag vet ännu inte hur. Har inte ringt skatteverket ännu. 🙂

  3. Nu har jag läst igenom hela ”solskenshistorien” om Polyshop, skoj och lärorikt! Kommer jag nog ha nytta av i mitt egna lilla projekt som går frammåt/uppåt, men vad gör man nu när det går framåt..? =)

    //Josef – droidstuff.se

  4. Hej Tor-Björn! Tack! Hoppas att det hjälper 🙂

    Kom dock ihåg, de bästa lärdomarna är de du drar själv. Så bege dig ut och gör fel. Gör en massa saker och lär dig av misstagen.

Leave a Comment.