Propaganderfilmer från förr

Något av det bästa med Youtube är att det dyker upp gamla informations- och propagandafilmer. Informationsfilmer från förr är fantastiska tidsdokument som säger mycket om vårt förflutna. Vilka problem de hade, vad som diskuterades och vad som var viktigt.

Deras korta format passar också utmärkt för Youtube.

Nedan är en amerikansk film från 30-talet som berättar varför USA bör handla med andra länder.

Tricket med mannen som somnar är en klassiker i informationsfilmer av det här slaget. Samma trick användes senare av socialdemokraterna i en film om vad som skulle hända om man tog bort skatterna i Sverige (nån som vet vad den heter? Jag har glömt och hittar den inte när jag googlar).

Intressant att notera att USA 1930 fortfarande handlade med Ryssland. Några år senare, 1948, hade förhållandet förändrats och då var det något annat som debatterades. Följande informationsfilm handlar om huruvida man bör byta ut personlig frihet mot bekvämlighet.

Filmen är så bra att den borde vara obligatorisk på samhällskunskapslektionerna på högstadiet.

Min personliga favorit är dock denna disneyklassiker som förklarar allt.

Det är så här jag föreställer mig politikerna varje gång det är dags för oss andra att deklarera…

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

1 kommentarer

Leave a Comment.