Första inlägget och hur jag valde bransch

ej min garderobFör lite mer än 3 år sedan tog jag sabbatsår från mina studier och startade företaget Polyshop AB. Tre år senare lämnade jag in en konkursansökan för samma företag. Att starta och driva Polyshop var en väldigt lärorik resa. För att försöka komma ihåg allt jag varit med om och lärt mig har jag beslutat att skriva ner det. Eftersom jag tycker det är roligare att skriva till en publik har jag tänkt dela mig av erfarenheterna i en blogg.
Första erfarenheten handlar om hur jag valde bransch.

När jag startade företaget var jag väldigt nogrann med att inte göra fel. Om man gjorde fel kunde ju allt gå åt skogen. Jag läste allt jag kunde komma över och försökte ta reda på vad saker och ting betydde. Skatteverkets och bolagsverkets blanketter lämnar dock en hel del att önska när det gällar användarvänlighet. På någon blankett måste jag ha missat att fylla i branschkod för när jag satt och lunchade med en vän blev jag uppringd av en dam från ett statligt verk. Hon ville veta vilken branschkod som skulle fyllas i. Samtalet lät ungefär så här:
– Du har inte fyllt i branschkod
– Oj, förlåt, det var verkligen inte meningen, jag måste ha missat det
– Mm, det var verkligen slarvigt. Vilken branschkod ska jag ange på ditt företag?
– Oj, öh, jag vet faktiskt inte
– Vet du inte branschkoden? Men du måste ju ange branschkod!
– Ok ok, men vi kanske kan lösa det ändå. Vi tillhandahåller webbutiker och tjänar pengar på postorderförsäljning, vilken branschkod är det?
– Det vet väl inte jag? Jag kan ju inte hålla reda på vilka branschkoder det finns!

Som om jag, som inte jobbade på BranschKodUppKollarAvdelningen, skulle veta det. Till slut hittade hon en lista med branschkoder och vi kom fram till att det skulle bli ”IT”, ”Tryckeri” och ”Postorder”. Jag var nu lite gladare för det verkade som att jag ändå skulle få tillåtelse att starta ett företag och att jag skulle få återgå till lunchen som började bli kall. Men tydligen var det inte slut där.
– Hur är fördelningen mellan branscherna?
– Oj, det vet jag inte, fördelningen av vad? Omsättning eller mängd arbete?
– Vad menar du med det?
– Vi jobbar ju nästan uteslutande med IT-jobb men samtliga intäkter kom ju från postorderverksamheten. Är det fördelningen i omsättning eller arbetstid som menas?
– Det vet jag faktiskt inte, jag visste inte att det var någon skillnad.

Min lunch var nu definitivt kall och jag började undra hur viktig branschkoden var när de inte ens visste vad dom frågade efter. Jag frågade därför henne vad syftet med branschkoder var, varför skulle man ange branschkod?
– Branschkod måste anges så att Statistiska CentralByrån kan föra korrekt statistik.
– Ok, vad händer om man fyllt i fel?
– Det tror jag inte att någon bryr sig om.
– Ok, då kan du sätta 98% på valfri och 1% på de två andra. Vilka spelar ingen roll.

Jag vet än idag inte vilken bransch vi till 98% tillhörde. Men det spelade ingen roll. Blev aldrig åtalad för statistikförfalskning.

Det jag lärde mig av denna händelse var att man inte behöver fylla i alla blanketter och förfrågningar från statliga myndigheter. Fyll bara i det som du annars blir straffad för. Något man inte behöver fylla i är de årliga blanketterna från SCB. Varje år kom det ett tjockt brev från SCB med saker man skulle fylla i, några månader senare kom en påminnelse. Jag fyllde aldrig i något från SCB och åkte aldrig på några straffavgifter. Jag hade viktigare saker att göra än att utföra gratisarbete åt staten.

Bonusläsning: Branschkoder används för att göra såna här broschyrer. Klicka på länken för att höja din livskvalitet.

Nästa erfarenhet: Hur jag kortade ner handläggningstiden ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

10 kommentarer

  1. Haha, jag fick mig ett gott skratt här.
    Jag hade mitt första samtal med Skatteverket idag och kvinnan jag pratade med var mycket besatt av branchkoderna och frågade en massa frågor så det var säkert att jag fyllt i det rätt.

    Riktigt bra initiativ att skriva ner dina erfarenheter här! Jag kommer definitivt att följa din blogg! Lycka till med studierna!

  2. Tack Daniel! Såg på Disruptive att du precis startat företag. Kul! Då var detta inlägg passande. Lycka till med företaget!

  3. Nånstans, få se nu, jo, det var på ett möte med LRF, så uppdagades det att SCB bara räknar den SNI-kod som får flest procent i företaget. Har du 51% försörjning på en verksamhet och 49% på den andra, så räknas bara verksamheten på 51. Vilket gjorde att när LRF började ta in siffror på sina medlemmars samtliga verksamheter, så höjdes totalomsättningen i de gröna näringarna med en massa miljarder. Dessutom visade det sig att jordbruksföretag inte ingår i den officiella nystartsstatistiken heller. Och då kan man ju verkligen fundera över nyttan med allt statistikjobb, om underlaget redan från början haltar?

  4. Kul läsning. Trist att du gick i konkurs. Hoppas att du orkar starta något nytt så småningom. Började själv att fylla i SCB’s blanketter för några år sedan men min protest var att fylla i den felaktigt. Nuförtiden struntar jag bara i att fylla i den. Det kommer påminnelser men jag ignorerar dem.

  5. Roligt att läsa om hur det gick till när du ”valde” bransch. En annan sak som skulle vara roligt att veta är hur du valde ort. Jag menar ibland är det en ren slump att man hamnar här eller där medan det i andra fall är ett mycket medvetet val. Hur var det för dig, har Malta någon påtaglig USP om du exempelvis jämför med andra liknande ställen nere vid Medelhavet (Mallorca och andra öar t.ex.), eller kunde du lika gärna hamnat på något annat liknande ställe?

    Kan vara bra att veta om jag tröttnar riktigt ordentligt på den svenska vintern. 🙂 Om du möjligen har skrivit om det på något annat ställe i din blogg så får du ursäkta men jag har inte kollat igenom allt, ännu. Jag ser att det är ett antal år sedan du skrev det här men jag hoppas att du fortfarande kollar nya kommentarer.
    Trevlig blogg förresten 🙂

Leave a Comment.