Vikten av att anlita professionella frilansare

Jag köper många tjänster online av frilansare i tredje världen. Jag tycker om att outsourca sådant jag inte känner att jag har tid att göra själv eller saknar den tekniska kunskapen för att göra. Nu är dock måttet rågat när det gäller vissa frilansare. Jag har kommit till en insikt som kommer förändra hur jag kommer att arbeta vidare med frilansare.

Ett stort problem med outsourcing idag är att det är väldigt svårt att hitta bra folk. Det finns visserligen gott om folk, frilansarsajterna är proppfulla med lycksökare som hoppas kunna tjäna extra pengar. Det svåra består i att vaska fram de få enstaka guldklimparna ur den enorma gyttjepölen av värdelöshet. De flesta av sajternas lycksökare bör du nämligen sky som pesten om du inte har en brinnande lust att slänga tid och pengar ner i ett stort hål av ångest.

Problemet med de flesta av lycksökarna är inte brist på teknisk kompetens. Teknisk kompetens verkar alla ha och det är ett under vad man numera kan åstadkomma med hjälp av Google och forum som Stack Overflow som vapendragare. Om du tror att dessa gossar (det är nästan alltid gossar) klarar av att bygga din grej bara för att de har ett tjog liknande hobbyprojek i sin portfolio kommer du få en obehaglig överaskning.

Huruvida frilansaren kommer att spara eller kosta dig tid handlar om något helt annat. Det handlar professionalitet kontra amatörmässighet.

Det som skiljer en professionell person från en amatör är att den tidigare inser hur viktigt det är att kunden, beställaren, blir nöjd med deras arbete. Den professionella förstår sin egen roll i projektet. Den förstår att den ska göra arbetet så att kunden slipper.

Ett enkelt sätt att testa om en frilansare är professionell är att skicka en enkel jpeg-bild föreställande en hemsida. Sen be honom göra en hemsida som ser ut exakt som på bilden. Ge honom inga instruktioner om vad som är text, bilder eller länkar.

En amatör kommer snabbt skicka tillbaka ett halvdant resultat som inte ser ut som bilden och säga att han är klar. När du påpekar att det inte är färdigt kommer han att be dig att peka ut vad som skiljer sidan från jpeg-bilden.

Skicka inte en lista med fel han ska rätta till. Avsluta istället samarbetet.

Din tid är förmodligen viktigare än så här.

En professionell person kommer att börja med att fråga dig om sådant han är osäker på, t.ex: ”Ska texterna längst upp vara länkar och isåfall till vad?” eller ”Vilken font är det som används?” eller ”har du möjlighet att skicka över psd-kopian av bilden?”

När han sedan skickar resultatet kommer han inte proklamera att han är klar utan istället ange vad det är som avviker från jpeg-bilden och varför det gör det. Han kommer att fråga dig om du vill att han ska fixa till det.

Om du anlitar en professionell person kommer du att spara tid. Om du däremot anlitar en amatörmässig person kommer du ödsla förskräckligt många frustrerande timmar på att detaljstyra och förklara uppenbara saker. Till slut kommer det att kännas som att du hittar betydligt mer samarbetskunnig och kompetent arbetskraft i legohörnan på dunderklumpens dagis än via internet.

Det här är ett inlägg baserat på erfarenhet. Jag har själv gjort misstaget att stirra mig blind på tekniska förkortningar och (ve och fasa) prislappen. Men det är slut med det nu. Jag ska aldrig mer anlita någon som tvingar mig att förklara saker som att grönt inte är blått.

Jag hoppas därmed kunna spara tid, pengar och få behålla min mentala hälsa.

Vad har ni andra för erfarenheter av outsourcing? Har ni varit med om det ovanstående?

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

14 kommentarer

  1. Nu gör jag iofs sällan webbsidor utifrån bilder.. men om du skickar mig en .jpg-bild av en webbsida så kommer du få tillbaka den med vändande epost.

    a) när man kodar upp webbsidor vill man ha en psd så man slipper beskära allting själv
    b) jpgbilder fuckar upp kvaliteten på eventuella foton/ikoner == webbsidan kommer aldrig att kunna bli lika bra som ditt orginal en gång i tiden var ( lite beroende på din kvalitet i bilden)
    c) om du ”bara” skickar en bild, så ger du html-knackaren massa huvudvärk. Vilka fonter har du använt? Vilka storlekar, kernings osv.

    Det är inte bara kodaren som måste vara professionell Tore, beställaren också.

  2. Det var väl just det som var poängen? En amatör tar en bild och gör något av den, medan någon som vet vad de sysslar med inte accepterar en bild, varför man snabbt skiljer agnarna från vetet? Mycket bra tips, går säkert att ta fram liknande ”test” för andra former av tjänster för att minimera sin bortkastade tid.

  3. Har inte själv jobbat med frilansare i andra länder men har dock jobbat en tid i Indien. Tycker artikeln är intressant och vill meddela er frilans användare att det finns andra lösningar på problemet. Exempelvis att ha en egen anställd på distans, som man regelbundet arbetar med och har en organisation som hjälper en med ex rekrytering, löneutbetalningar, kontor, etc…

    Då slipper man chansa på okända personer och kan istället koncentrera sig på att leverera tillsammans. =)

  4. Hjalmar, exakt, du skulle skickat tillbaka med en massa frågor (om t.ex. font och psd). Därmed hade du bevisat att du var professionell och värd att arbeta med. När du bevisat det hade jag skickat den egentliga kravspecen till dig.

    André, precis, du har fattat det här 🙂

    John, anställd på distans måste också rekryteras och kontrolleras på något sätt. Om det fanns en rekryteringsfirma som kunde garantera bra resultat så är jag på. De jag kikat på hittills dock stirrar sig blint på tekniska förkortningar och bedömer inte alls hur pass professionell personen är.
    Ni har felstavningar på er hemsida också. Referenser stavas med S.

  5. Jag har som strategi att testa många, därefter väljer jag mer långsiktiga relationer med de som presterar. Ja guppfinner tom små meningslösa projekt för att testa mig fram!

    Twittrade denna!

  6. Det enda jag har testat är en svensk firma. Det var dyrt och blev inte så bra resultat, men de var trevliga och lätta att kommunicera med.

    Jag är väldigt nyfiken på att outsourca till ett lågkostnadsland men bävar att försöka hitta någon duktig. Kan någon som etablerat en kontakt dela med sig kanske?

    Om ni använder honom/dem hela tiden förstår jag om ni inte vill dela med någon annan, men i annat fall kanske det ligger i allas intresse att få ett starkt samarbete mellan en svensk grupp beställare och en utländsk grupp kodare.

  7. Jag tänkte testa att använda någon från Fiverr för en design jag gjort nu. Kan visa resultatet sen. Har du någon som gör om PSD till CSS/(X)HTML att rekommendera Tore?

  8. Karl: Tyvärr har jag aldrig använt någon fiverr-jobb för det. Jag anlitade en kille på freelancer.com en gång i tiden och jag var väl lite sisådär nöjd med det. Han levererade men överlevererade inte.
    Nästa gång jag gör en sådan grej tänkte jag testa någon av de professionella företagen som sysslar med det (googla på ”psd to css” kommer du hitta massor). Kanske lite dyrare men kanske bättre resultat.

    Hör gärna av dig om du hittar något bra!

  9. Japp, har outsourcat till massvis av olika länder. Man lär sig med tiden en del knep som man kan använda sig av för att se hurdan personen är. Just med frågor, beskrivningar osv. Så ju mer man gör det, desto fler gråa hår får man, men desto mer lär man sig också!

    Hittar man sedan någon bra, är det smart att behandla denne bra, så att de också vill jobba med en under längre perioder. Det är ju inte bara beställaren som ska vara nöjd utan även frilansaren. Och att behålla en bra man hittat är ju betydligt lättare än att hitta en ny.

  10. Bra material här. Är i full färd med att börja använda PSD till HTML-tjänster. Jag vill med denna något långa text återigen betona vikten av att testa fler och att testa innan man har ett vikitgt projekt på gång. Typiska priser för en PSD till HTML med alla extras är omkring 3000:-. Jag klipper inte en PSD och gör en pixelperfekt HTML på tre timmar…

    Jag hade ett litet ej kritiskt projekt som gick ut på att ta en befintlig sida (enbart tillgång till HTML och CSS) och göra en WordPress-mall som såg exakt lika dan ut men med HTML och CSS från detta årtionde. Jag tänkte att det kunde vara ett bra test och tog ett par screenshots på sidan (som png, klart man inte använer jpg) och bifogade en del instruktioner (fonter, dropdownmeny här och där) och beställde HTML och CSS från två olika firmor. Jag beställde inte WP-mallen från dem för att jag tyckte att det var för stort för ett testprojekt och för att det är den biten jag jälv specialiserar mig på. Dessutom är det där de tar ut de stora avgifterna.

    Jag gick in i testet med en del förutfattade åsikter om de två kandidaterna. Den ena var en kille i USA som verkade brinna för ren kod, standarder och allt som jag själv tycker är viktigt. Hans beställningsformulär hade inte 20 checkboxes där man kan lägga till lite extra funktionalitet fär $9 utan han tycket att det var självklart att allt han levererade var optimerat för hastighet, t.ex.

    Den andra kandidaten var ett större amerikanskt företag som typsikt verkar ha en bunt ansätllda i något land österut. Deras beställningsformulär hade en hel bunt med extras som egentligen är rätt nödvändiga. Jag tänkte ”whatever…” och klickade i allting såsom ”IE6 campatibility” (här hade den enskilde killen som princip att inte peta på IE6 och jag var nyfiken på vad detta bolag kunde leverera, även om jag inte bryr mig så mycket), ”iPad compatibility”, ”commented CSS” mm. I slutändadn blev priset ungerfär som för den andra killen.

    För att se hur de båda kandidaterna uppträdde i en verklig situation drog jag ned leveranstiden till två dar.

    Resultatet blev… trumvirvel…

    Den ensamme killen levererade en vecka sent och resultatet var inte exakt som i skissen, han hade inte ställt en enda fråga under tiden.

    Det större företaget levereade på de utlovade två dagarna. Resultatet var så gott som pixelperfekt, i alla browsers (!). De hade frågat om de skulle fixa till en dropshadow i layouten som var trasig (den ursprungliga designern way back hade klantat sig) och gjorde det snyggt. För att testa dem lite till påtalade jag en sak som diffade från den ursprungliga sidan (som ju inte uppdraget baserades på) och de åtgärdade inom två timmar.

  11. Det var väldigt intressant! Ja, att testa flera är något man måste göra. Vad lärde du dig mer? Att det var bättre att anlita företag än att anlita enstaka konsulter?

Leave a Comment.