Tidiga lärdomar är billigare

Jag startade mitt första företag när jag var 17. Det var min bror och jag som gjorde hemsidor och gjorde olika datorjobb. En gång gjorde vi misstaget att inte bekräfta en prishöjning med en befintlig kund. När vi skickade fakturan med det nya priset protesterade han kraftigt. Han hade rätt och vi var tvungen att skriva en ny faktura med det gamla och lägre priset. Min bror och jag förlorade 2000 kronor men lärde oss något. Det misstaget har jag aldrig gjort igen.

Jag fortsätter dock att göra misstag. Att driva företag är att ständigt lära sig nya saker. Tyvärr kommer många av lärdomarna av att man gör fel. Bara det senaste året har jag gjort två väldigt kostsamma misstag. Ett som kostade mig 270 000 kr och ett som kostat 500 000. När man bollar mer pengar blir lärdomarna mer dyrköpta.

Det är därför du ska börja tidigt med företagande. Lärdomarna du lär dig av att ha en hobbyverksamhet vid 17 års ålder är lika lärorika som de du gör när du har 30 anställda. Konsekvenserna är dock mycket lindrigare.

Så börja tidigt, gör mycket, gör fel och lär dig.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.