Industriell Ekonomi för Entreprenören

Fem år efter examen från Industriell Ekonomi är det lätt att se vilka kurser jag haft nytta av som entreprenör och företagare. Om du läser I eller funderar på att göra det och vill kombinera det med entreprenörsdrömmar, då är det här ett inlägg för dig.

Dessa I-kurser bör du lägga extra energi på under din utbildning.*

År 1:

Välkommen till Linköping. Första året då den viktiga grunden för dina studier läggs. Det viktigaste du ska göra är att lära dig hur du studerar mest effektivt. Lär dig knepen och utnyttja dem. Följ sedan min guide.

Industriell Ekonomi (TEIE17)

Lär dig allt utan och innan. Även bokföringen. Om kursen fortfarande innehåller excel-labbar så lär dig dem utantill. Det är bra att kunna excel. Kunskapen kommer hjälpa dig från din första dag som entreprenör till din sista.

Industriell organisation (TEIO61).

Ska du bygga ett företag kan det vara bra att se hur andra företag är organiserade. Kunskapen kommer inte hjälpa dig under ditt första år som entreprenör, men när ditt företag växer kommer kunskapen bli nyttig. Kunskapen kommer också hjälpa dig att förstå dina företagskunder.

Programmering, grundkurs (TDDD11)

Alla som har företagarambitioner borde lära sig programmering. Även om dina produkter eller tjänster inte är mjukvara kommer ditt företag någon gång behöva utveckla eller köpa in mjukvara. Företag behöver intranät, hemsidor och välfungerande kunddatabaser.

Matematisk grundkurs  samt  En- och flervariabelanalys

Det är viktigt att kunna räkna som entreprenör. Dessa kurser ska du försöka få så högt betyg som möjligt i. Anledningen är att obligatoriska kurser i senare årskurser använder sig av de matematiska metoder du lär dig här. För att klara de kurserna kommer du tvingas lära dig innehållet i grundkurserna. Ju bättre du lär dig matten direkt ju lättare kommer det bli senare. Eftersom du mot slutet av utbildningen vill kunna koncentrera dig på dina affärsidéer ska du inte fuska med grunden.

Introduktionskurs i Matlab

Matlab är bra att kunna om du ska stanna i akademin även efter avslutade studier. Väldigt få entreprenörer använder sig av den.

År 2:

Grattis. Du har nu hunnit gå på alla kravaller, äntligen fått en lägenhet som inte ligger i Ryd, hunnit vara fadder och förhoppningsvis klarat alla tentor. Dags att kavla upp ärmarna och ta tag i år 2. Tyvärr erbjuder årskursen inte så många obligatoriska kurser som är värdefulla för din framtida karriär som företagare. Men du måste ta dig igenom även detta.

Ekonomisk Analys (TPPE98)

Betrakta kursen som kuriosa. Det är intressant att veta hur stora företag fungerar och att lära sig terminologin. Men det man räknar på i kursen kommer du bara räkna på i kursen och aldrig senare.

Optimeringslära, Mekanik, Fysik och Linjära system.

Mycket roliga kurser (särskilt Mekaniken) men inget du kommer ha nytta av som entreprenör.

Matematisk statistik (TAMS79)

Att förstå skillnaden mellan sannolikhet och sanning är bra. Särskilt när du skapar produkter som har många användare. Konverteringsoptimering och AB-testning är något varje digital produkt mår bra av, så lär dig statistiken.

År 3:

Framtiden börjar hägra och helt plötsligt börjar bolagen visa intresse på TEAM och LARM. Ignorera dem kraftigt och håll dig borta. Dom vill att du ska arbeta med att göra någon annan rik. Fokusera på entreprenörskapet och ta dig an årets kurser.

Produktionsekonomi (TPPE13)

En kul kurs. Särskilt bra om du tänker skapa produkter. Att ha en förståelse för hur producerande företag fungerar är alltid bra.

Marknadsföring (TEIM02)

Lär dig boken utantill och ha alla rätt på tentan. Superviktigt att kunna.

Projektledning (TEIO04)

Att vara entreprenör är att ständigt genomföra nya projekt. Det är också vanligt att man i en bootstrap-fas måste finansiera verksamheter genom att ta externa uppdrag. Då är det viktigt att kunna detta. Boken utantill och alla rätt på tentan.

Reglerteknik

Totalt ointressant för en entreprenör.

År 4:

Det är dags för slutspurten och alla valbara kurser. De obligatoriska kurserna har nu lagt grunden och det är dags att plocka fram guldkornen. LiU har massor av bra kurser som håller en hög nivå och det är synd att man bara läser dem sista året. Om jag hade haft chansen skulle jag gärna ha grottat ner mig några år till i all forskning.

Betrakta de valbara kurserna som belöningen för allt slit.

Integrerad företagsplanering (TEIE06)

Först en obligatorisk kurs. En av de bästa. Här får du chansen att lära dig mer om ett existerande företag. Studiebesök och tillgång till annars hemlig information. Gör gott om plats i schemat för denna kurs (den kommer att sluka tid). Se till att du kan grotta ner dig rejält i ditt företag OCH läs dina kompisars rapporter. Parkera dig i baljan, bjud på kaffe och ställ många frågor till de andra grupperna. Ställ frågor om vilka problem företagen brottas med och hur de har tänkt lösa dem. Att vara företagare är att lösa problem åt andra. För att bli framgångsrik måste du hitta problemen som är värda att lösa. Här har du chansen till research.

Valbara – Tekniska kurser:

Jag läste inriktningen ”Data” och kan därför bara kommentera de tekniska kurserna inom den inriktningen. Dessa har jag som entreprenör och företagare haft stor nytta av.

Databasteknik (TDDD12)

Som företagare behöver du veta hur data är strukturerat. Den här kursen kommer att förvandla dig från ett okunnigt barn som folk utnyttjar till en skicklig inköpare ingen oärlig konsult kommer lura byxorna av. Lär dig boken utantill och sätt alla rätt på tentan. Du kommer ha nytta av det.

Programmering i Java, datastrukturer och algoritmer (TDDC30)

Mycket rolig kurs. Alltid bra att kunna programmering som entreprenör. Om du vill bygga något själv eller inte vill känna dig som ett UFO i fikarummet på en teknikstartup ska du ta denna kurs och lära dig terminologin.

Datorarkitektur (TDTS10)

En kul kurs som kommer att få dig att förstå omvärlden bättre. Trots att detta var en av mina favoritkurser har jag ännu inte hittat något större användningsområde för den i mitt yrkesliv. Kommer kanske hjälpa dig om du vill in i hårdvaruindustrin.

Programutvecklingsmetodik (TDDC88)

Sjukt bra kurs om du vill lära dig hur man ska (och inte ska) skapa programvara i grupp. Sätt alla rätt på tentan. När jag läste kursen innehöll den ett praktiskt moment där hela kursen tillsammans skulle bygga något. Vi delades in i grupper och allt blev kaos i sann ”Problembaserat Lärande”-anda. Om kursen fortfarande innehåller det här momentet ska du försöka få rollen som gruppledare. På en sån position kommer du få störst inblick i hur hela projektet går, inte bara den lilla del din grupp jobbar med. Det innebär betydligt mer arbete men du är inte i Linköping för att relaxa, du är där för att lära dig något. Ta chansen i denna kurs.

Datasäkerhet (TSIT02)

Som företagare kommer du någon gång bli ansvarig för din egen eller någon annans data. Att veta hur man skyddar den är viktigt. Ta kursen.

Informationssäkerhet (TDDD17)

Påbyggnadskurs av ovan nämnda. Om du gillade den tidigare kursen, ta även denna.

Effektdriven utveckling och humancentrerad design av interaktiva system (TDDD75)

Bakom detta långa namn döljer sig en sjukt bra kurs. Detta är en I-programmets mest hemliga guldkorn. Kursen hette på min tid ”Användbarhet” och den har hjälpt mig fantastiskt mycket. Att vara entreprenör är att skapa produkter och tjänster som folk vill använda. Den här kursen går igenom exakt hur du lyckas med det. Kommer du vilja utveckla något som ska användas av en människa, läs denna kurs eller misslyckas.

Kan tilläggas att det var minnet av denna kurs som fick mig att skriva detta inlägg.

Programvarutestning (TDDD04)

Kommer du skapa programvara i framtiden kommer du tvingas lära dig detta ändå. Så gör det redan nu om du får plats med kursen i ditt schema.

Valbara – Ekonomiska kurser

Jag läste en blandning av innovation och entreprenörskap. Vet inte om alla kurser finns kvar eller om de fått andra namn. Om jag valde idag skulle jag försöka få in följande kurser på mitt schema:

Innovationsledning (TEIO90)

Efter att du drivit ditt företag i fem år kommer detta ge dig en större teoretisk förståelse för ”vafan håller vi på med egentligen??” Det är den här typen av kurser som gör att du vid entreprenörsträffar kan glänsa lite extra och hänvisa till akademisk forskning som behandlar dagens diskussionsämne.

Innovativt entreprenörskap (TEIO06)

Samma som ovan, fast frågan ”varför fattar ingen vad som måste göras?”

Ledarskap och industriellt förändringsarbete (TEIO13)

Går det bra kommer du ha anställda. Detta ger en bra teoretisk grund till det. Försök att varva med praktik.

Strategiska IT-tillämpningar: e-business och knowledge management (TDEI09)

En så kallad ”Alf-kurs” (efter examinatorn Alf Westelius) och därmed bra att läsa om du vill in i IT-branschen. Denna kurs är sjukt bra ifall du vill tjäna stora pengar på att förbättra IT-system.

Affärssystem: Process och implementering (TDEI13)

Ytterligare en Alf-kurs. Ta den, lär dig allt utantill. Affärssystem kommer du antingen bygga eller köpa in. Enda sättet att undvika affärssystem är att behålla en låg omsättning och aldrig anställa någon.

Ekonomisk styrning (TDEI19)

Kommer göra att du förstår terminologi och hur andra företag motiverar vissa beslut (även om de är felaktiga). Inte obligatorisk för entreprenören, men väldigt intressant.

Ekonomiska perspektiv på IT-användning – för individ, organisation och samhälle (TDEI70)

Mycket bra kurs när du efter fem år behöver lyfta blicken och se strukturella risker med din affärsidé. Behöver jag nämna att detta är en ALF-kurs? Det finns ett rykte om att det finns en fan-club för Alf på Facebook, men jag kunde inte hitta den nu. Kanske någon annan kan göra det?

Strategisk ekonomistyrning: Modeller för en stärkt konkurrenskraft (TDEI35)

En intressant kurs om du efter några år vill försöka förstå dig på ditt eget, eller andras, företag.

Lean Production (TMQU12)

En kurs som inte har med IT att göra. Kommer att lära dig hur man skapar en process som är så snål som möjlig. Det kommer du ha nytta av.

Kurser att undvika:

Kurser om ”Corporate Social Responsibility” och ”Miljödriven affärsutveckling” kan du välja bort. Som företagare tar du ansvar för samhällsutvecklingen genom att ge kunderna det kunderna vill ha, på ett så effektivt sätt som möjligt. Inte på andra sätt.

Andra kurser du ska läsa:

Det bästa med att läsa på universitet är att det finns gott om möjligheter att förkovra sig utanför sitt program. Det finns gott om intressanta och värdefulla kurser man kan läsa. Här är några som du kommer ha stor nytta av.

Engelska (THEN18)

En kurs som lär dig hur du pratar och skriver formell engelska. Mycket bra att ha i bagaget när det är dags att skriva engelska e-brev till kunder och leverantörer. Eftersom jag driver företag utomlands använder jag mig av den här kursens innehåll dagligen. Det kan du också göra.

Handelsrättslig översiktskurs, grundkurs, 15 HP

Många affärer regleras i lag. Denna kurs borde läsas av alla som vill skapa företag eller skriva kontrakt. Ta den gärna på sommaren samtidigt som du försöker förverkliga din affärsidé.

Kurser och föreläsningar om studieteknik

Grattis till att du orkat läsa så här långt. Snart är inlägget slut. Som belöning för ditt flit kommer jag nu avslöja det absolut bästa tipset till att få ut så mycket som möjligt av din tid på LiU. Tipset är enkelt: Lär dig hur du studerar på bästa sättet. Ta kurser i studieteknik.

Jag kan dela in mina studier i två perioder. Före och efter jag lärde mig studieteknik. I den första perioden gick jag på föreläsningar 8-17, försökte plugga på ”håltimmarna”, hade ångest hela helgerna och klarade hälften av tentorna (och de jag klarade var precis på håret). Efter jag lärde mig studieteknik pluggade jag 8-12, satte alla tentor och fick bra betyg i flera av dem. Under eftermiddagarna kunde jag göra annat.

LiU har fria föreläsningar i studieteknik som hålls av Björn Liljeqvist. Länk till 2015 års schema finns här.

Om du tillhör de som har svårt för föreläsningar (jag tillhör själv den gruppen) kan jag varmt rekommendera Rune Olssons fantastiska material. Här hittar du Runes Material. Skriv ut dem och läs tills pappren går sönder. Skriv sen ut dem igen. Detta kommer bli dina bäst investerade utskriftskrediter någonsin. Jag vet inte om Rune Olsson undervisar längre men om du har chansen att gå på en av hans kurser, så gör det.

Lycka till!

* Fotnot: Jag har kikat på kursplanen för antagningar 2015. Om du läser detta inlägg senare kan namn och datum vara annorlunda.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

12 kommentarer

  1. Tjena Tore,
    kul inlägg! Som I:are måste jag hålla med dig om många av kurserna. Det var roligt att se att ni läser förhållandevis många ekonomi och företagskurser på I i Linköping. I Luleå var det typ bara massa annat skräp. Därför var man tvungen att läsa in hela ekonomiprogrammet parallellt om man ville ha en bra kombination av ekonomi och teknik. Förutom de kurserna du valt hade jag lagt till någon extra kurs i redovisning, exempelvis inledande extern redovisning. Dessutom hade vi en kurs som hette JÖKEN för civilingenjörer som var riktigt bra… Juridik är ett himla område, men det är bra att kunna.

  2. Tja Anders! Tack för inputen. Jag har läst ett halvår i Luleå, de skiljer sig lite åt ja. Tack för tipset om JÖKEN. Håller med om att den är bra. Jag läste den också och tänkte ha med den på listan men hittade inte den i Linköpings produktutbud. Och extra redovisningskurser är också bra, bra tips. Ett alternativ till det är att köra ”learning by doing” och anmäla sig som kassör för någon studentförening. Då kommer man tvingas att lära sig 🙂

  3. Ser att du tycker att man ska välja bort min praktiskt inriktade entreprenörskapskurs TKMJ49. Du har ju inte ens läst den! Vet du vad den innehåller?

    TKMJ49 handlar inte bara om att tänka på miljön, den ger en robust och praktisk orientering till hur du, inte minst om du ser dig själv som blivande företagare, kan arbeta med att utveckla din idé till en affärsidé med en fungerande affärsmodell. I kursen får man läsa sig använda verktyg som (NABC – needs approach benefits competition) för att forma sin affärsidé. Man får – i kritisk belysning – lära sig att hantera Business model Canvas. Vidare får man en duvning i hur branscher, och speciellt miljödito fungerar – värdefull kunskap om man ska etablera sig i en ny bransch. Vi tar förutom detta upp lite elementär marknadsteori (de delar som är mest viktiga för nya idéer och i en startupkontext) och så sist men inte minst jobbar vi med att analysera om idén håller. Så Tore, ta det lite försiktigt med expertutlåtandena innan du faktiskt kollat vad som finns bakom kurskoderna!
    🙂
    /Lotta

  4. Hej Tore!
    Förlåt att jag avviker helt från ämnet, Johanna (alltommalta.se) länkade mig till dig för mina frågor om Motorcyklar på Malta. Vill inte vara till besvär så jag ursäktar mitt påhopp om du inte vill/kan hjälpa mig.
    I alla fall, vänligast; Lucas

  5. Stalltipset är som sagt var att hålla sig borta från akademins bild av entreprenörskap. Liten arbetsinsats för höga betyg, men något som lätt kan komma upp på en arbetsintervju.

    Gällande juridik så är det rätt svårt att få ihop något vettigt på ett par hp. Jag har läst 30hp och tycker att varken nivån eller kunskapen efter kurserna har varit speciellt mycket att hänga i julgranen.

  6. Det var inte så jag menade. Läs gärna om entreprenörskap, och välj de kurser jag tipsar om ovan. Är du seriös med entreprenörskap kommer du förhoppningsvis aldrig gå på en arbetsintervju. 🙂

    Jag fick ut flera bra saker av min grundkurs i juridik. Som lagen om skuldebrev, hur det fungerar med fordringar, avtal, anbud och accept samt ökad kunskap om konsumenträttslagarna. Dom sakerna är bra att kunna om man ska driva företag. Jag har lyckats undvika flera grova fel genom att minnas vad jag lärde mig på den kursen.

  7. Hej Tore,

    Jag är lite nyfiken på vad du gör och hur du får vardagen att fungera? Hur tjänar du pengar så att du kan leva?

    Med vänlig hälsning,
    Carl

Leave a Comment.